Textul original al declarației de război germane către SUA


Click pentru mărire
Click pentru mărire

Pe 11 decembrie 1941 dr. Hans Thomsen, amabasadorul Germnaiei la Washington a sunat la Departamentul de Stat (ministreul de externe) pentru o întrevedere. La ora 9.30 a fost primit. El a înmânat lui Ray Atherton, o copie a declarației de război care fusese deja prezentată ambasadorului american din Berlin. Apoi a informat că interesele germane vor fi preluate de reprezentanța Elveției, deoarece el împreună cu funcționarii germani ai ambasadei intenționează să părăsească SUA în conformitate cu legile internaționale. Iată textul declarației:

“Guvernul Statelor Unite au violat în cea mai evidentă formă și cu o intensitate crescândă toate regulile neutralității în favoarea adversarilor Germaniei și s-au făcut vinovate de cele mai severe provocări contra Germaniei de la începutul coflictului european, pornit prin declarația de război emisă de de britanici la 3 septembrie 1939. Pe 11 septembrie 1941 președintele Statelor Unite a declarat public faptul că a ordonat Marinei Americane și Forțelor Aeriene să atace orice vas de război german. În discursul din 27 octombrie 1941 a reconfirmat acest ordin. Sub acest ordin, vasele Marinei Americane, de la începutul lui septembrie 1941 au atacat sistematic navele germane. Distrugătoarele Greer, Kearney și Ruben James au deschis focul asupra submarinelor germane. Secretarul Marinei Americane, dl. Knox, a confirmat că distrugătoarele americane au atacat submarinele germane.

decl2

În plus, forțele navale ale Statelor Unite, conform indicațiilor guvernului și contrar legilor internaționale au capturat navele comerciale germane, considerându-le inamice.

Astfel guvernul german constată:

Deși Germania a respectat legile internaționale în relația cu Statele Unite în timpul prezentului război, guvernul Statelor Unite a trecut de la violarea legilor neutralității la acte de război contra Germaniei. Guvernul Statelor Unite a creat astfel o stare de război.Guvernul german în consecință va înceta relațiile diplomatice cu Statele Unite și declară că datorită circumstanțelor create de președintele Roosevelt, Germania se consideră începând de azi într-o stare de război cu Statele Unite ale Americii. Acceptați, domnule ministru, înaltele mele considerațiuni.

Decembrie 11, 1941

Ribbentrop”

Hitler a declarat război SUA în contextul atacului japonez de la Pearl Harbor, care avusese loc pe 7 decembrie. Deși prin pactul cu Japonia nu era obligat să atace, deoarece Japonia nu era agresată, ci din contră, era agresorul, Fuhrerul a intrat în conflict cu un stat pe care nu îl putea ataca. Principalul vinovat al stării de conflict era considerat președintele american, care în viziunea lui Hitler era înconjurat de evrei, deci de dușmani ai săi.

Bild 183-B06275A

Leave a Reply