Tabloul preferat al lui Stalin


Stalin în 1902

“Edecarii de pe Volga” este un tablou pictat în ulei pe pânză în perioada 1870-1873, de către pictorul și sculptorul rus Ilia Repin(1844-1930), cel mai prețuit artist de către Stalin.

Apasă pentru mărire
Apasă pentru mărire

Edecul este un fel jug cu care se lega o ambarcație sau o navă pentru a fi remorcată de pe mal împotriva curentului unui curs de apă. Tracțiunea era asigurată de oameni, plătiți cu un salariu mizerabil. Lucrarea prezintă 11 persoane, edecari, trăgând un șlep pe fluviul Volga. Bărbații par că aproape se prăbușesc de epuizare sub povara tragerii șlepului, în amonte, în vara fierbinte. Acești oameni sunt prezentați ca stoici și acceptându-și soarta, afișându-se învinși.

Unul dintre ei iese în evidență, tânărul în centrul picturii. El este reprezentat în cămașă zdrențuită, viu colorată în roșu, care nu ține capul aplecat, ci are o poziție verticală, semeță, cu ochii scrutând îndepărtata zare. Acesta simbolizează viziunile de stânga ale lui Repin: cămașa roșie, culoarea socialiștilor iar tinerețea, faptul că trebuia impusă o societate nouă, diferită. Lumina cade cel mai mult pe acest băiat și astfel atrage atenția privitorului. În fundal este pictat un vapor cu aburi, adică există o alternativă la această muncă degradantă, tehnologia poate aduce o schimbare majoră în viața oamenilor din pătura de jos a societății. Repin a conceput pictura în timpul călătoriilor sale prin Rusia ca tânăr, pictura reprezentând personaje reale, pe care le-a întâlnit. Tabloul a fost foarte apreciat și pe plan internațional pentru portretizarea realistă a greutăților oamenilor condamnați la muncă forțată, și a lansat cariera lui Repin. Ca o ironie, la scurt timp după finalizarea sa, pictura a fost achiziționată de către Marele Duce Vladimir Alexandrovici, un aristocrat deci, și expusă în galerii peste tot în Europa ca reper a picturii realiste ruse.

Deși Repin a pictat unsprezece bărbați, și femeile efectuau această muncă.
Deși Repin a pictat unsprezece bărbați, și femeile efectuau această muncă.

Leave a Reply