Mareșalul Ion Antonescu către liderul evreilor din România


1

DOMNULE FILDERMAN,

În două petiţii succesive îmi scriţi „de tragedia zguduitoare“ şi mă „imploraţi“ în cuvinte impresionante, reamintind de „conştiinţă“ şi de „omenie“ şi subliniind că sunteţi „dator“ să apelaţi „la mine“ şi „numai“ la mine, pentru evreii din România, care sunt trecuţi în ghetouri pregătite pentru ei pe Bug. Pentru a amesteca tragicul în intervenţia Dvs., subliniaţi că această măsură „este moartea, moartea, moartea fără vină, fără altă vină, decât aceea de a fi evrei“.
Domnule Filderman, nimeni nu poate să fie mai sensibil ca mine la suferinţa celor umili şi fără apărare. Înţeleg durerea Dvs., dar trebuie, mai ales trebuia să înţelegeţi şi Dvs., toţi, la timp, pe a mea , care era aceea a unui neam întreg.

Wilhelm Filderman a supraviețuit războiului, murind în 1963
Wilhelm Filderman a supraviețuit războiului, murind în 1963

Vă gândiţi, v-aţi gândit ce s-a petrecut în sufletele noastre anul trecut la evacuarea Basarabiei şi ce se petrece astăzi, când zi de zi şi ceas de ceas plătim cu mărinimie şi în sânge, cu foarte mult sânge, ura cu care coreligionarii Dvs. din Basarabia ne-au tratat la retragerea din Basarabia, cum ne-au primit la reîntoarcere şi ne-au tratat de la Nistru pînă la Odessa şi pe meleagurile Mării de Azov? Dar potrivit unei tradiţii, voiţi să vă transformaţi şi de astă dată din acuzaţi în acuzatori, făcându-vă că uitaţi pricinile care au determinat situaţiile pe care le plângeţi. Să-mi daţi voie să vă întreb şi prin Dvs. să întreb pe toţi coreligionarii Dvs. care au aplaudat cu atât mai frenetic cu cât suferinţele şi loviturile primite de noi erau mai mari.

Dezarmarea ostașilor români
Dezarmarea ostașilor români

Ce-aţi făcut Dvs., anul trecut când aţi auzit cum s-au purtat evreii din Basarabia şi Bucovina, au scuipat ofiţerii noştri, le-au smuls epoleţii, le-au rupt uniformele şi când au putut au omorât mişeleşte soldaţii cu bâte. Avem dovezi.
Aceiaşi ticăloşi au întâmpinat venirea trupelor sovietice cu flori şi au sărbătorit-o cu exces de bucurie. Avem fotografii doveditoare.În timpul ocupaţiei bolşevice, aceia pentru care vă înduioşaţi astăzi au trădat pe bunii români, i-au denunţat urgiei comuniste şi au adus jalea şi doliul în multe familii româneşti. Din pivniţele Chişinăului se scot zilnic, oribil mutilate, cadavrele martirilor noştri, care au fost astfel răsplătiţi fiindcă 20 de ani au întins o mână prietenească acestor fiare ingrate.

Click pentru mărire
Click pentru mărire

Sunt fapte ce se cunosc, pe care le cunoaşteţi desigur şi Dvs. şi pe care le puteţi afla în amănunt. V-aţi întrebat Dvs. de ce şi-au incendiat evreii casele înainte de a se retrage? Vă puteţi explica de ce în înaintarea noastră am găsit copii evrei de 14-15 ani, cu buzunarele pline de grenade? V-aţi întrebat câţi din ai noştri au căzut omorâţi mişeleşte e coreligionarii Dvs., câţi din ei au fost îngropaţi înainte de a fi morţi? Voiţi şi în această privinţă dovezi, le veţi avea. Sunt acte de ură, împinsă până la nebunie, pe care evreii Dvs. au afişat-o împotriva poporului nostru tolerant şi ospitalier, dar astăzi demn şi conştient de drepturile lui. Drept răspuns la mărinimia cu care au fost primiţi în mijlocul nostru şi trataţi, evreii Dvs., ajunşi comisari sovietici, împing trupele sovietice în regiunea Odessei printr-o teroare fără seamăn, mărturisită de prizonierii ruşi, la un masacru inutil, numai pentru a ne provoca nouă pierderi.În regiunea Mării de Azov, trupele noastre retrăgându-se temporar şi-au lăsat câţiva ofiţeri şi soldaţi răniţi pe loc. Când au reluat înaintarea şi-au regăsit răniţii mutilaţi îngrozitor. Oamenii care puteau fi salvaţi şi-au dat ultimul suspin în chinuri groaznice. Li s-au scos ochii, li s-au tăiat limba, nasul şi urechile.

353-22_afara_cu_armata_rusa_de_ocupatie

Îţi dai, Domnule Filderman, seama de spectacol?Te îngrozeşti? Te înduioşezi? Te întrebi, de ce atâta ură, din partea unor evrei ruşi cu care nu am avut niciodată nimic de împărţit. Dar ura lor este a tuturor, este ura Dvs. Nu vă înduioşaţi, dacă aveţi cu adevărat suflete, de ceea ce nu merită, înduioşaţi-vă de ceea ce merită. Plângeţi cu mamele care şi-au pierdut în astfel de chinuri copiii sau cu aceia care şi-au făcut şi lor şi vă face şi Dvs. atâta rău.

MAREŞAL ANTONESCU
31.X.1941

P.S. Un soldat rănit din P. Neamţ a fost îngropat de viu din ordinul şi sub ochii comisarilor sovietici jidani, deşi nenorocitul implora să nu-l îngroape, arătându-le că are 4 copii.

9 thoughts on “Mareșalul Ion Antonescu către liderul evreilor din România”

 1. realitatea asa a fost. Noi am avut in Romania evrei -maghiari, evrei polonezi,evrei -rusi evrei ucrainieni, numai evrei-romani care sa fie cu tara nu prea au existat. De aici si acuzatia adusa maresalului Antonescu. Daca privim istoria comunista asa este dar lucrurile nu trebuiesc privite unilateral. Am cunoscut evrei care spuneau ca armata hortista i-a trimis la Auschwitz, am cunoscut evrei ce au spus ca soldatii romani le-au scapat viata ,deci parerile sunt impartite. Consider ca maresalul Antonescu si-a facut datoria in acea peroada a razboiului. Faptul ca a fost impuscat ca un tradator spune mult mai mult.

 2. Vorbele starnesc, faptele vorbesc. Antonescu e vehement in scrisoare, desi a dat curs solicitarilor altor evrei, multi avand parte de o protectie speciala din partea aghiotantului lui Hitler. Nu exista dovezi ca a dispus personal pedepsirea evreilor vinovati de atrocitati, caci altfel cum ar fi avut aceasta indrazneala ? Inteleg ca e vorba in special de evrei rusi, dar Antonescu nu pe ei i-a dus in trenurile mortii, ci pe evreii romani, tradatori au ba, criminali sau nevinovati. Se stie de atrocitatile evreilor, insa ei au fost pedepsiti numai de ofiterii care si-au asumat personal aceste masuri, de la Bucuresti nu se facea nimic, ba chiar evreii erau lasati sa atace trupele, care foarte probabil avea ordin sa nu riposteze. Antonescu a fost un ticalos si un tradator care si-a meritat soarta, ca si Hitler, Stalun si ceilalti.

  1. Daca si Antonescu a fost tradator, altii trebuie sa spuna asta, nu tu si nu cei ce l-au judecat! Ce ai facut tu pentru tara asta sa-l poti judeca pe el?! A fost unul dintre cei mai mari comandanti romani, un om cu onoare si dragoste de tara, iar asta e tot mai rar la natia noastra! Asa ca, stanga imprejur si inainte mars!

 3. Si cand te gandesti ca au fost colonizati in aceasta parte a tarii cu forta de Napoleon III si Bismarck ce gandisera sa faca statul vopsitilor din 860 ( nu va dati la mine ci la Împăratul Mihail al III-lea și Fotie, Patriarhul Constantinopolului,pentru esecul ecumenic obtinut de http://ro.orthodoxwiki.org/Chiril_%C8%99i_Metodie ) , saracul Eminescu … Ce tari au fost si sunt aparatorii adevarului cuprins in “Donatio Constantinii ” http://ziarullumina.ro/documentar/donatio-constantini-un-celebru-fals-istoric Cei doi au facut praf si pulbere populatiile din dreapta Dunarii pana in Anatolia , acolo sa vezi deportari , genocid si alte minciuni cu inventari de state si alte grozavii Minciuna are picioare scurte dar viata lunga Anual se atribuie Premiul Charlemagne sau Carol cel Mare ( din 1950 ) anul acesta Herman van Rompuy . Privim in istorie si constatam repetarea actiunilor dar cu o ferocitate si mai mare 1. invadarea Protectoratului englez Palestina si inventarea statului pentru cei din 860 2 . lichidarea statelor imperiale din Europa de West , 3 . invadarea si dezmembrarea UNUI STAT NEALINIAT numit Jugoslavia , 4. lichidarea armatelor si economiilor din Europa centrala si de est ( GEOGRAFIC nu nato sau religios ) 5 . dezmembrarea Cehoslovaciei 6 . dezmembrarea Rusiei 7 . “primavara araba ” 8 . ” iarna ucrainiana cu blackwater si maidanezi ” CINE URMEAZA ? Romania ? Bulgaria ? Sa privim harta si sa vedem cine e atacatorul https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200590669847772&set=a.1639689130671.70404.1790077175&type=3&theater Sa fim bine intelesi nu am treaba cu nimeni nici cum arata , nici in ce crede dar , s -ar putea sa am cu ce se crede . Daca tu esti tantar si te dai armasar pot folosi pliciul sa alung musca de pe pulpa armasarului ? Vorba lui Creanga “daca – i copil sa se joace , daca – i bou sa traga , daca – i popa sa citeasca ! “

 4. Un rationament lipsit de intelepciune, plin de ura si preconceptii.
  Atata timp cat oamenii se vor imparti in ‘ai nostri’ si ‘ai vostri’, pana cand nu vom intelege ca toti suntem la fel, indiferent de nationalitate, religie, sau culoare, astfel de evenimente se vor repeta.
  Ce legatura au femeile si copii evrei din Romania cu comisarii armatei rosii care au torturat Basarabia ? Ce fel de rationament este asta ? Deci daca ei ne-au provocat noua durere, noi vom provoca altora durere, cu scop de razbunare, astfel vom obtine pacea si echilibrul ?

  Acesti oameni (ca Antonescu, et al) au fost niste rataciti spiritual, demni de mila si in niciun caz de admiratie sau inspiratie. Istoria poporului nostru a fost patata de rusinea a ceea ce le-au facut evreilor, pentru crima de a se fi nascut intr-o familie cu o alta religie decat cea predominanta.

  Imi este dureros sa observ tot mai mult acest tip de rationament inradacinandu-se in mintile oamenilor din toata lumea.
  Si nu e vorba doar despre evrei – musulmanii urasc crestinii, crestinii se urasc intre ei, evreii urasc musulmanii, rusii urasc ukrainenii, ukrainenii ii ursac pe rusi si asa mai departe. Cata lipsa de intelepciune in epoca in care avem toate uneltele pentru a intelege!

  Am avut speranta ca Internetul va dizolva aceste diferente si va aduce pacea si intelegerea intre popoarele lumii, dar se pare ca efectul este si invers – fiind folosind ca unealta de propaganda si imprastiere a prostiei si urii.

  Nu permiteti ura in mintile voastre, nu uitati ca toti suntem la fel, toti suntem ‘eu’ si numai astfel vom putea avea pace intre noi.

 5. Pentru TRECUT, PREZENT si VIITOR!
  NU EXISTA UN MAGIC NUMBER CITZI “OAMENI” AI OMORIT! DACA AI OMORIT UN SINGUR “OM” TE NUMESTI CRIMINAL!
  CRIMINAL! CRIMINAL! CRIMINAL!

Leave a Reply