Mata Hari- prima femeie fatală


A Portrait of Mata Hari, circa 1907

Sinonim cu spionajul, exotismul şi frivolitatea, numele Mata Hari făcea istorie la început de secol XX. Cazul misterioasei femei care scandaliza Europa la acea vreme, prin uşurinţa cu care îşi oferea serviciile intime oricui ar fi fost gata să îi întreţină modul extravagant de viaţă, avea să rămână în istorie drept unul dintre cele mai controversate momente ale mileniului trecut. A fost într-adevăr Mata Hari una dintre cele mai mari spioane din istorie? S-a făcut vinovată de moartea a zeci de mii de francezi, aşa cum susţineau acuzatorii, sau nu a reprezentat decât un ţap ispăşitor care să mascheze incompetenţa autorităţilor de la Paris? La aproape un secol de la dispariţia sa, Mata Hari pare că nu şi-a dezvăluit încă toate secretele.

Mlle_Mata_Hari_de_l'Odéon

Scandalurile au însoţit-o pe Mata Hari, pe numele ei adevărat Margaretha Geertrude Zelle, încă din primii ani ai vieţii. Înscrisă de la vârsta de 14 ani la şcoala unei mănăstiri, pentru a deprinde bunele maniere şi arta gospodăriei, aşa cum o cereau obiceiurile vremii, tânăra olandeză avea să fie exmatriculată doi ani mai târziu pentru seducerea directorului instituţiei. Peste alţi doi ani, Geertrude avea să îşi încheie adolescenţa cu o căsătorie scandaloasă cu Campbell MacLeod, un vârstnic ofiţer scoţian din armata olandeză, pasionat, mai degrabă, de aventuri amoroase şi alcool, decât de întemeierea unei familii. Căsnicia lor nu avea să dureze decât şapte ani, date fiind excesele bahice urmate de ieşiri violente ale soţului, dar şi datorită pasiunii tinerei femei pentru bărbaţii în uniformă. Criză familială pe care o traversau cei doi se va acutiza odată cu moartea misterioasă a fiului lor, eveniment de care se acuză reciproc. Se pare că, în realitate, acesta fusese otrăvit de un servitor abuzat de MacLeod, dar vinovatul nu a fost descoperit niciodată. Despărţirea survine în 1902, moment care o găseşte pe Geertrude lipsită de orice fel de sprijin material şi de posibilitate de a-şi câștiga existenţa.

Mata Hari
Mata Hari

Pleacă la Paris pentru a-şi încerca norocul. După mai multe tentative nereuşite de a poza pentru artişti, Margaretha se vede nevoită să apeleze la singurul lucru ce îi putea asigura un venit, prostituţia. Punctul de cotitură în viaţa femeii al cărei viitor părea cât se poate sumbru, avea să îl constituie slujba care i se oferă la un circ ambulant. Aici ea va deprinde tainele dansului oriental, moment în care simte că norocul ei este pe cale să se schimbe. Geertrude îşi reinventează identitatea, pretinzând că este fiica unei indience care ar fi murit la naştere, renunţând şi la numele ei în schimbul celui de Mata Hari, expresie care în Indiile Olandeze însemna ”ivirea zorilor”. Noul personaj cunoaşte un succes rapid şi răsunător, ajungând în numai câţiva ani să dea reprezentaţii în toate marile capitale ale Europei. Spectacolul ei era unul incendiar, care şoca asistenţă prin nuditatea totală a dansatoarei, lucru nemaivăzut la vremea respectivă. De altfel, Mata Hari este considerată azi inventatoarea spectacolelor de streap-tease. Nu miră pe nimeni faptul că era asaltată de o mulţime de admiratori dispuşi să plătească sume exorbitante pentru favorurile acesteia. În numai câţiva ani, olandeza metamorfozată în indiancă devenise cea mai scumpă curtezană din Europa, favorita cercurilor elitiste, formate din capete încoronate, politicieni, oameni de afaceri şi, nu în ultimul rând, vechea ei pasiune, ofiţerii de carieră.

MATA HARI

Începutul sfârşitului

Reîntoarsă la Paris în 1915, după o prelungită şedere la Berlin, în care se spune că ar fi cucerit chiar pe prinţul moştenitor al Germaniei, Mata Hari se vede implicată într-un scandal neprevăzut, cu iz politic. Într-o perioadă de nesiguranţă şi de neputinţă a autorităţilor franceze în faţa serviciilor secrete germane, este acuzată de spionaj în detrimentul Franţei. Dorind poate să îşi dovedească nevinovăţia, ea se oferă benevol să acţioneze ca agent secret, urmând să îşi folosească relaţiile din Berlin pentru a obţine informaţii. Rămâne un mister jocul făcut de Mata Hari, precum şi natura serviciilor oferite de ea atât ofiţerilor germani cât şi celor francezi. Cert este că dansatoarea primea sume enorme de bani din ambele tabere, motiv pentru care va fi arestată la 12 februarie 1917, chiar în holul hotelului Anthenee Plaza din Paris. Cinci luni mai târziu, ea va fi adusă în faţa instanţei, într-unul dintre cele mai controversate procese ale secolului. În ciuda lipsei dovezilor asupra spionajului militar, este acuzată de înaltă trădare şi condamnată la moarte. Era evident că autorităţile de la Paris aveau nevoie de un ţap ispăşitor pentru pierderea navelor din Marea Mediterană. Ambarcațiunile fuseseră scufundate de către submarinele germane, atacuri în care îşi pierduseră viaţa nu mai puţin de 50.000 de francezi. Și neutralizarea agenţilor secreţi din afara ţării era pusă în spinarea olandezei. Apelurile către preşedintele Franţei rămân fără ecou, urmând că sentinţa să fie executată cât mai rapid.

mata-hari1

Execuţia misterioasă

Unul dintre cele mai misterioase episoade ale întregului proces, rămâne execuţia. Sentinţa urma să fie îndeplinită la marginea pădurii Vincennes, în zorii zilei de 15 octombrie 1917, de către un pluton format din 12 oameni. Puţinii martori au declarat că femeia a apărut îmbrăcată cu cele mai bune haine, aruncând ocheade avocatului care o însoţea şi preotului care trebuia să asiste la execuţie. Calmul sau era unul neobişnuit pentru astfel de momente, fapt ce a alimentat o legendă care va face înconjurul lumii în cel mai scurt timp. Se pare că un influent admirator din armata franceză ar fi plătit plutonul de execuţie pentru a trage cu gloanţe oarbe, acţiune de care Mata Hari nu ar fi fost străină. Cu toate acestea, încercarea celor doi fusese deconspirată, ducând la execuţia victimei care nu bănuia nimic. O altă versiunea a poveştii spune că înainte de a fi executată, Mata Hari şi-ar fi desfăcut haina de blană dezvelindu-şi trupul în faţă soldaţilor care urmau să o ucidă. Cert este că legenda frumoasei olandeze a depăşit graniţele timpului, ea rămânând în istorie drept prima femeie fatală în accepţiunea modernă a cuvântului.

Executie Mata Hari
Executie Mata Hari

Leave a Reply