Acum 260 de ani British Museum își deschidea porțile pentru prima oară


brit

British Museum este unul dintre cele mai vechi și mai impozante muzee din lume, cu exponate variind de la mumii egiptene la comori japoneze.

Muzeul a fost fondat în anul 1753. Înca de la început a fost gratis pentru „toate persoanele studioase și curioase”. Originile le găsim în testamentul unui medic, naturalist și colecționar, Sir Hans Sloane (1660 – 1753). De-a lungul vieții sale acesta a colecționat peste 71.000 de obiecte ce trebuiau să fie păstrate intacte și dupa moartea sa. Întreaga colecție a fost lăsată moștenire regelui George al II-lea în schimbul sumei de 20.000 de lire sterline ce urma să fie acordată moștenitorilor lui Sir Hans Sloane. Regele a acceptat această donație și pe 7 iunie 1753 un act al Parlamentului Britanic a stabilit înființarea British Museum.

Sala Mesopotamiei
Sala Mesopotamiei

British Museum s-a deschis publicului la 15 ianuarie 1759. Colecția de început conținea manuscrisuri, cărți, obiecte uscate din natură, câteva antichități.În prezent are expuse numeroase obiecte de o valoare inestimabilă, multe din acestea cunoscute publicului precum: Piatra Rosetta, Craniul de cristal, Sfinxul din Taharqo, un fragment din Columna lui Traian, Bustul lui Julius Caesar etc. Obiectele sunt cuprinse în galeriile tematice ale muzeului: Africa, Asia, America, Egiptul Antic, Roma si Grecia antică, Europa, Colecția de ceasuri, Orientul Mijlociu, etc. British Museum oferă vizitatorilor și expoziții temporare tematice care sunt însa contra cost. Numărul de vizitatori ai British Museum a crescut de la 5000 pe an în secolul al XVIII-lea, pânǎ la aproximativ 5.800.000 în 2018.

Piatra Rosetta, cea după care au fost descifrate hieroglifele
Piatra Rosetta, cea după care au fost descifrate hieroglifele

Leave a Reply