Gânditorul de la Hamangia- un mister în vârstă de 8000 de ani


Ganditorul de la Hamangia si femeia lui

“Gânditorul”, această statuetă unică în lume, a constituit o descoperire extraordinară în cursul cercetărilor arheologice din necropola de la Hamangia. Ele au fost descoperite de către profesorul Dumitru Berciu, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici şi arheologi români, în 1956, în localitatea Hamangia. A fost modelată în epoca pietrei acum 8000 de ani şi depusă, cel mai probabil, împreună cu cealaltă statuetă, perechea sa, într-un mormânt, ca ofrandă pentru viaţă de după moarte. Bărbatul este în poziţie şezândă pe un scaun mic, fără spătar, cu motive decorative liniare pe lături. Partea superioară a corpului este aplecată în faţă, cu capul sprijinit pe ambele mâini, cu coatele sprijinite pe genunchi.

ganditorul de la hamangia 1

Capul este oval și i se văd gura, ochii şi nasul. Fruntea este îngustă, iar urechile au un orificiu circular. Ochii au fost umpluţi cu pastă albă pentru a accentua expresivitatea lor. În timp, statueta s-a îmbogăţit cu noi semnificaţii şi a devenit un simbol universal al spiritualităţii omului preistoric, “omul acelui timp, devenit mult mai uman, mai apropiat de cel care admiră astăzi, ieri şi mâine cele două capodopere modelate în lut. Perenitatea sentimentelor umane reprezintă, poate, mesajul cel mai important pe care ni-l transmite”, ne indică textul din dreptul statuetelor.

200_lei_spate hamangia

“Femeia şezând” este perechea Gânditorului de la Hamangia reprezintă o femeie care stă, probabil, direct pe pământ, partea inferioară fiind plată. Cele două piese sunt singurul ansamblu preistoric în cadrul căruia fiecare dintre ele are o personalitate vizibil exprimată și care se completează reciproc. Este posibil ca el să fi reprezentat un zeu al naturii, al vegetației iar ea o zeiță a fertilității. În epoca neolitică a fost observată existenţa unui număr mare de figurine-statuete antropomorfe. La Hamangia au fost descoperite și vase de lut ars, cu forme şi decoruri nemaivăzute, și arătă existenţa unor comunităţi umane din afara spaţiului dintre Dunăre şi Mare ce au migrat aici. Originea culturii s-a regăsit în Anatolia, de unde s-a deplasat spre ţărmurile de vest ale Marii Negre.

Femeie sezand hamangia

În mai puțin de cinci ani de la descoperire, statuetele au devenit celebre în toată lumea și au ajuns să fie expuse în străinătate. Au ajuns la Paris, la Londra, la New York sau la Atena. După anii ’90, o comisie UNESCO a inclus Gânditorul de la Hamangia într-o listă scurtă de 10 artefacte ale lumii care nu ar trebui să dispară niciodată.

Ganditorul de la Hamangia si femeia sa

Leave a Reply