Leonardo da Vinci- ”Cine nu pedepseşte nedreptatea, porunceşte ca ea să fie făcută”


citat leonardo da vinci

Leonardo da Vinci este întruchiparea conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renaşterii. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre el.

1. Numele complet al maestrului este Leonardo di ser Piero da Vinci. Acesta a fost fiul unui notar bogat, Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, şi al Caterinei, o femeie simplă, despre care se crede că muncea pe moşia tatălui său. “da Vinci” înseamnă din oraşul Vinci, de aceea este indicat, atunci când îi este prescurtat numele, să se folosească Leonardo.

2. Toate însemnările sale sunt scrise invers. Se pare că făcea acest lucru pentru a nu-i fi furate ideile. A dezvoltat atât de bine această tehnică încât nu mai avea nevoie de oglindă pentru a scrie astfel.

3. Era dislexic, dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină un geniu universal, şi ambidextru, fiind capabil să scrie cu o mână şi să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în acelaşi timp.

4. Deşi un lucru de-a dreptul neobişnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. Alesese acest mod de viaţă din considerente umanitare. De asemenea, obişnuia să cumpere păsări în colivie de la diverşi comercianţi şi să le elibereze.

5. Era fascinat de corpul uman şi de găsirea acelui loc din trup în care sălăşluieşte sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian. Pe lângă faptul că desenul relevă observaţii legate de simetria corpului uman, acesta reprezintă echilibrul dintre materialitate şi spiritualitate, ce se regăseşte în om. Figura cu patru braţe şi patru picioare subliniază uniunea dintre om şi natura sa subtilă, spirituală sau profundă, într-un mod activ, prin acţiune infăptuite de acesta.

6. Leonardo era un perfecţionist desăvârşit şi ducea în suflet o nelinişte continuă. Cele mai multe, dacă nu toate operele sale, au rămas neterminate. În timp ce lucra la o invenţie sau la un tablou, îi veneau în minte alte şi alte idei, astfel lăsând baltă ce a început. Deşi a trăit 67 de ani, a lăsat în urmă mai puţine opere faţă de alţi artişti, care au murit tineri.

7. Era obsedat de război. Multe dintre invenţiile sale, cum ar fi „tancul” sau „mitraliera”, au legătură cu acest domeniu.

8. Leonardo a fost primul care a dat o explicaţie pentru faptul că cerul este albastru. Acesta aparenţă este determinată de felul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.

9. Maestrul a dezvoltat noi tehnici de pictură şi formule de vopsele. Datorită experimentelor în acest domeniu, multe dintre operele sale s-au deteriorat mai repede decât ar fi trebuit. Acesta este cazul “Cinei cea de taină”, care a început să se dezintegreze aproape imediat ce a fost creată. În cazul frescei, artistul nu a urmat tehnica tradiţională, totodată eficientă, a culorilor pe bază de apă aplicate direct pe gips ud, ci a folosit culori pe bază de ulei pe o suprafaţă realizată în mare parte din gips, bitum şi răşină. Opera s-a fărâmiţat şi cojit atât de mult, încât la un moment dat s-a crezut că nu mai poate fi salvată.

10. Leonardo da Vinci nu şi-a făcut niciun autoportret în tinereţe, de aceea specialiştii au fost nevoiţi să ia în considerare şi să testeze unele teorii conform cărora artistul şi-ar fi inclus chipul în câteva dintre operele sale. Istoricul de artă american, Ross King, susţine că a descoperit chipul lui Leonardo da Vinci în “Cina cea de taină”. Acesta declară că în celebra pictură Leonardo da Vinci ar putea fi apostolul Iacob şi apostolul Toma, conform DailyMail. Îşi bazează afirmaţia pe un poem scris în 1490 de un prieten al maestrului, Gasparo Visconti. În versurile poeziei, autorul face glume pe seama unui artist necunoscut care îşi foloseşte propriul chip în picturi.

11. Istoricii au descoperit că multe picturi realizate de Leonardo da Vinci conţin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. O parte a acestor coduri s-ar afla înscrise în ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri, informează Daily Mail. Silvano Vinceti, preşedintele Comitetului Naţional pentru Patrimoniu Cultural din Italia, care se ocupă de caz, susţine că totul a plecat de la o descoperire într-o carte veche de 50 de ani. În volumul respectiv se face referire la o serie de simboluri care s-ar regăsi în ochii Mona Lisei. Cercetările efectuate până în prezent au scos la iveală mai multe litere şi cifre, care pot fi observate numai la microscop. Conform spuselor lui Vincenti, în ochiul drept al Giocondei par să fie pictate literele LV, care ar putea foarte uşor să reprezinte iniţialele lui Leonardo da Vinci. În ochiul stâng există, de asemenea, unele simboluri, însă nu sunt la fel de clare. Acestea par a fi literele CE sau litera B. Se pare că aceste simboluri ar fi fost pictate intenţionat de către Leonardo.

12. Mona Lisa este poate cea mai controversată pictură realizată de Leonardo. S-au emis teorii conform cărora ar fi existând chiar două tablouri reprezentând-o pe aceasta. Tabloul este expus astăzi la muzeul Luvru din Paris. Există multe speculaţii asupra identităţii personajului reprezentat în pictură, dar cei mai mulţi istorici consideră că femeia ar fi Lisa Gheraldini, soţia lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florenţa. S-a spus despre portet că ar fi femeia ideală sau un bărbat deghizat în femeie, autoportretul artistului sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti. S-au emis şi teorii conform cărora portretul ar fi cel al unui androgin, jumătate femeie, jumătate bărbat, sau chiar chipul mamei artistului.

13. În italiana vremurilor lui Leonardo, „giocondo” înseamna fericire, astfel în mintea artistului marca familiei, elementul definitoriu pentru aceasta, devenea fericirea. Poate de aceea, aşa cum au susţinut caţiva cercetători în urma unui studiu efectuat în 2005, chipul Mona Lisei exprimă 83% fericire, 9% dispreţ, 6% frică şi 2% mânie, mai puţin de 1% neutralitate şi nici urmă de surprindere.

14. Leonardo da Vinci avea un simţ estetic deosebit, care s-a reflectat şi asupra felului în care privea îmbrăcămintea. Era un critic aspru al conformismului şi considera că veşmintele trebuie să fie confortabile şi plăcute văzului. Se pare că printre schiţele sale s-a descoperit desenul unei genţi elegante şi practice. Aceasta era decorată cu motive florale şi spiralate, iar forma şi sistemul de închidere arătau obsesia maestrului asupra detaliilor. Geanta a fost executată, în timpurile noastre, de către firma florentină Gheraldini folosind tehnici tradiţionale de manufacturare.

15. Leonardo şi Michelangelo au fost contemporani şi au trăit amândoi în Italia. În ciuda faptului că ambii au fost artişti neîntrecuţi şi ar fi putut lucra împreună, s-au urât de moarte, insultându-se ocazional chiar în văzul tuturor.

Leave a Reply