Bazilica Sfântul Petru- cea mai mare biserică din lume


Bazilica Sfantul Petru

Începută în 1506 și inaugurată în 1626, Bazilica Sfântul Petru fascinează anual milioane de vizitatori. Iată 10 dintre motivele care fac din edificiu unul dintre cele mai iubite din lume:

Bazilica Sfantul Petru

1. Actuala bazilică sfântul Petru este de fapt a doua biserică ridicată în acel loc. Vechiul lăcaș a fost construit la ordinul lui Constantin cel Mare. În acea clădire a fost încoronat Carol cel Mare de Crăciun în anul 800. Nu a rămas mult din vechiul edificiu, doar o piesă de mozaic de secolul VII care acum se găsește în Biserica Sfânta Maria din Cosmedin și opt dintre coloanele originale ale fostului altar.

Incoronarea lui Carol cel Mare
Incoronarea lui Carol cel Mare

2. Sunt peste 100 de persoane care-și dorm somnul de veci în bazilică: 91 de papi, împăratul romano- german Otto al II-lea și regina suedeză Christina care a abdicat pentru a se face catolică.

Papa Ioan paul al doilea

3. Statuia ”Pieta” a lui Michelangelo a avut cel mai mult de suferit. Prima oară, în secolul XVIII, un deget al Fecioarei s-a desprins în timp ce capodopera era mutată prin bazilică, restaurarea petrecându-se în 1736. Cel mai grav incident a avut loc în 1972 când geologul Laszlo Toth a lovit statuia cu un ciocan. Strigând ”Sunt Iisus Hristos” a reușit să distrugă brațul de la cot în jos, i-a ciublit nasul și pleoapele. De când a fost restaurată(se vede unde au fost făcute intervențiile), Pieta este protejată de un geam securizat. ”Pieta” este singura statuie semnată de Michelangelo. Povestea spune că marele sculptor auzise că există zvonul conform căruia Cristoforo Solari era artistul care realizase statuia. Mai târziu maestul a regretat decizia și a hotărât să nu mai semneze vreo lucrare.

statuia pieta

4. Există o ușă numită ”Ușa sfântă” care este deschisă doar în anumiți ani, numiți ”Ani de jubileu”, iar oamenii care trec prin ea primesc indulgențe plenare(iertare totală de păcate).

usa sfanta sfantul petru vatican

5. Bazilica poate găzdui 20.000 de persoane, având o lungime de 190 de metri, o lățime maximă de 58 de metri, iar domul are o înălțime de 136 de metri

Bazilica sfantul petru roma cupola

6. Bernini a terminat baldachinul de aproape 30 de metri înălțime în 1633. Obiectul fost considerat prea opulent pentru vremea aceea, papalitatea fiind criticată pentru această sculptură. Se spune că bronzul din care e făcut baldachinul a fost luat de pe acoperișul Pateonului.

baldachin sfantul petru vatican roma

7. Pentru a ajunge în vârful domului făcut de Michelangelo trebuie să urci 491 de scări. În unele locuri scara este atât de îngustă încât nu s-a mai putut pune balustradă. De aceea viziatorii utilizează o frânghie care atârnă de sus. Nu trebuie totuși să urci toate cele 491 de scări deoarece există un lift care te scutește de 171 dintre ele.

domul bazilicii sfantul petru funie

8. Scavi este necropola Vaticanului care nu trebuie confundată cu ”grotto”(grotă), acolo unde majoritatea papilor sunt îngropați, inclusiv Ioan Paul al II-lea. Scavi este accesibilă doar cu aprobare. Nu există un criteriu clar de admitere, unele cereri sunt admise, altele nu. Doar 200 de oameni pe zi pot intra acolo unde se spune că se află mormântul sfântului Petru. Într-o nișă a vechii bazilici au fost găsite 134 de fragmente de os cu misterioasa mențiune în greacă ””Petros eni”, adică ”Petru este aici”. Datarea cu carbon a stabilit că rămășițele aparțin unui bărbat de 60-70 de ani care a trăit în veacul al doilea după Hristos. Vaticanul spune că nu au fost găsite oase care aparțin labei piciorului. Unele surse afirmă că Petru a fost crucificat invers, cu capul în jos, iar luarea lui de pe cruce nu s-a făcut în mod obișnuit, ci rapid și brutal: trupul său a fost retezat de la glezne.

crucificare sfantul petru

9. Există o statuie din bronz a sfântului Petru făcută de Arnolfo di Cambio în secolul XIII(unii istorici afirmă că este de secol V) care are un aspect puțin neobișnuit. Există tradiția ca vizitatorii să atingă sau să sărute picioarele. Din cauza acestei practici degetele de la piciorul drept au fost deformate puternic, spre deosebire de cele de la piciorul stâng care sunt într-o stare mai bună.

picior sfantul petru

picior sfantul petru

10. Bazilica Sfântul Petru nu aparține Romei ci Vaticanului. Adresa monumentului este ” Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano”. Vaticanul este înconjrat de Roma, dar statul numit Vatican este independent și suvernan. De aceea este de preferat sintagma ” Bazilica Sfântul Petru din Vatican” în locul ”Bazilica Sfântul Petru din Roma”.

Vatican Sistine Chapel

Leave a Reply