De unde vine iepurașul de Paște?


iepure

Iepuraşul, că simbol al Paştelui şi mesager al cadourilor pentru copii, îşi are originea în Germania, unde e menţionat încă din secolul al XVI-lea.

download

Simbol al fertilităţii de provenienţă păgână şi asociat zeiţei Eastre căreia îi era dedicată luna aprilie (sau conform altor surse întreagă primăvară), a fost treptat inclus în Săptămâna Sfânta, începând din secolul al XIX-lea. Deşi provenind din filiere diferite (egiptene pe de o parte şi celtice pe de altă parte), ideea de baza susţine iepurele întruchipând fertilitatea şi viaţă nouă. Tot în Germania au fost fabricate primele dulciuri din ciocolată şi zahăr în formă de iepurași şi de acolo s-a răspândit tradiţia pe întregul continent şi în Statele Unite (odată cu fenomenul de emigrare). Prezenţa iepurasului în sărbătoarea de Paşte nu are prin urmare nici o legătură cu credinţă în învierea Mântuitorului ci mai degrabă cu primăvara şi renaşterea la viaţă. Alte legende asociate acestui animal se întâlnesc şi în China (unde iepurele întruchipează o creatură ce trăieşte pe Luna şi macină orezul, simbol al vieţii) sau la anumite triburi din America unde există un mit conform căruia iepurele ar fi adus oamenilor focul. Legendele budiste menţionează că iepurele, neavând ce să aducă drept jertfă zeiţei Indra s-ar fi gătit în focul sacru iar că răsplată a fost aşezat pe luna. Cultura mayasa asociază iepurele chiar cu inventarea scrisului.

iepurasul-de-pasti

Ce ne aduce iepuraşul? În dimineaţă de Paşte sunt aşteptate cu nerăbdare cadourile iepurasului. Acestea sunt în general ascunse prin casă sau grădina. Dacă iniţial era vorba de figurine de ciocolată reprezentând iepuraşi sau ouă de ciocolată oferite copiilor, încet încet s-a adoptat ideea de a oferi cadouri tuturor celor dragi. Dulciurile specifice sunt nelipsite dar nu mai constituie componenta principală sau exclusivă a cadoului.

easter-rabbit

Leave a Reply