Castelul Pelișor- cuibul de liniște de la Sinaia


p003-1-300x234

În parcul Castelului Peleș din Sinaia, pe partea stângă a drumului ce duce spre castel, o alee pitorească ne duce prin pădure spre Pelișor – “Peleșul cel mic”, ce din anul 1903 a servit ca reședință de vară pentru principii moștenitori, Ferdinand și Maria.

pelisor

În Actul inaugural al castelului stă scris: “Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, ferdinand tinar printCarol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor.” Castelul – astăzi muzeu – a fost construit între anii 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig. Are 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160.

Regina Maria la Pelisor
Regina Maria la Pelisor

Dacă arhitectura exterioară a castelului păstrează elemente ale neo-renasterii germane, arhitectura și decorațiunile interioare poartă amprenta Reginei Maria: o combinație rafinată a stilului Art Nouveau (stilul la modă la începutul de secol XX), cu elemente de stil bizantin, motive celtice și româneşti. Interioare luminoase, primitoare, vitralii, decorațiuni cu marmură, arcade cu coloane aurite. Camera de Aur este un unicat: pereții din stuc aurit poartă frunze de ciulini, element drag reginei întrucât era emblema orașului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar și legat de Scoția natală. Mobilierul decorat cu elemente celtice și bizantine este pus în valoare și de luminatorul cu forma unei cruci celtice pe plafon. Tot în această cameră se găsește și manuscrisul realizat de Maria pe pergament si oferit in dar lui Ferdinand (1906). În Dormitorul de aur, mobilierul sculptat în lemn de tei aurit este realizat în Atelierele de Arte și Meserii de la Sinaia (o școală înființată de rege), după planurile și desenele reginei. Alte camere importante sunt: biroul regelui Ferdinand, biroul reginei Maria, holul de onoare, capela.

pmc_ppelisor4

La Pelișor au crescut Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (viitoarea regină a Iugoslaviei), Elisabeta (viitoarea regină a Greciei) și Nicolae. După anul 1948, castelul a fost preluat de statul român, devenind Casa de creaţie a scriitorilor, compozitorilor şi artiştilor plastici din România și a fost redeschis publicului începând cu 1993. Castelul Pelişor este singurul muzeu Art Nouveau din România. Este, în esență, meritul Reginei Maria care și-a asumat acest stil nou la vremea respectivă, dar reprezentativ pentru personalitatea sa nonconformistă, romantică, misterioasă și spectaculoasă. În testamentul moral adresat ,,Țării și Poporului român” , Regina mărturisea: ,,dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplatită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci pentru mine frumosul a fost un crez.”

pInterior-Castelul-Pelisor

Leave a Reply