Ce este istoria? Cea mai usoară definiție ar fi: istoria este știința care se ocupă cu studiul faptelor și al evenimentelor trecutului.
Istoria este în primul rând o știință, una din multele care ar trebui să il intereseze pe fiecare locuitor al planetei. Știința forțează omul să gândească și doar astfel are loc progresul.
Istoria, spusă cum trebuie, este cea mai bună narațiune. Este o poveste care începe acum 20.000 de ani și arată cum omul a ajuns de la vânător-culegător într-un colț izolat al Europei până la explorator al spațiului cosmic.
Istoria este relvantă. Evenimentele trecutului, unele care nu ar părea să aibă vreo importanță, au influență majoră asupra prezentului. De ce ne trebuie pașaport pentru a merge la Chișinău sau Cernăuți? Unul din motive poate fi găsit în Franța lui 1870. În acel an s-a pornit războiul franco-prusc, încheiat cu victoria germană. Acest conflict a generat revanșismul francez, una din cauzele izbucnirii primului război mondial. Înfrângerea germană în această încleștare de 4 ani a dus la dorința de răzbunare germană, care va duce la cel de-al doilea război mondial. Pentru a avea frontiera estică asigurată, Hitler a propus pactul Ribbentrop-Molotov prin care URSS a putut anexa în 1940 Basarabia și nordul Bucovinei. Faptul că România a cedat fără luptă aceste provincii i-a îndemnat pe bulgari și maghiari să ceară pe lângă Hitler și ei teritorii, Cadrilaterul fiind astfel pierdut pentru totdeauna iar nord-vestul Transilvaniei a fost al Ungariei până în 1944. Moldova de peste Prut și Bucovina nordică sunt și astăzi rupte de România.
Istoria este un test care durează pe tot parcursul vieții. Acest test se desfășoară în fiecare zi când trebuie să înțelegi conversațiile cu cei din jur, când auzi știrile, când vezi ce a mai postat un prieten pe Facebook, când te duci la un interviu, când ești la prima întâlnire. Fie că este la școală, la facultate, la birou, la spital, în bar, la țară, acest test te evaluează dacă ești un individ informat, productiv și angrenat în societate.
Istoria are prostul obicei de a se repeta sub o formă sau alta, iar oamenii s-au obișnuit să nu învețe nimic din ea. Spre exemplu, Cezar a fost asasinat pentru a salva republica romană. În cadrul republicii, conducerea o aveau doi consuli. De ce doi? Dacă era doar unul însemna dictatură, cu doi se puteau controla unul pe celălalt. Dacă erau trei, puterea se disipa prea mult. Oamenii se temeau de un stat în care un sigur om avea puterea, de aceea puternicul Cezar a trebuit să moară. Care a fost rezultatul acestui eveniment? Instaurarea imperiului, o formă de guvernământ în care puterea aparținea unui singur om. Peste 2000 de ani în România avea loc un referendum prin care s-a optat pentru alegeri uninominale, unde puteam vota pe cine vrem noi, nu o listă. Se dorea curățarea clasei politice. Rezultatul? În loc de 471 de parlamentari avem 588. Curățare? Dumneavoastră decideți.
Istoria este empatie. Este ușor să spunem că cei din trecut erau înapoiați spunând că femeia era inferioară bărbatului. Trebuie însă să ne punem în locul oamenilor de atunci, să vedem lumea așa cum o înțelegeau cei de atunci. Multe secole știința a demonstrat prin cele mai bizare metode că femeia din punct de vedere fizic și intelectual este mai slabă decât bărbatul. Mii de ani au persistat aceste discriminări însă în doar un secol femeia a ajuns de la o persoană care nu avea nici măcar drept de vot la figura nr. 1 a Europei sau la funcția supremă a Argentinei.
Istoria este izvor de modele. Modele de urmat. Irinel Colmbeanu este celebru pentru că s-a căsătorit cu o femeie cu 30 de ani mai tănără și mult mai înaltă. Ce va lăsa în urma sa? Dificil de spus. Napoleon Bonaparte, unul dintre cei mai celebri scunzi a cucerit mare parte din continentul eurpean și a lăsat posterității un cod civil care azi stă la baza tuturor sistemelor judiciare din lumea liberă. Băieții de bani gata din România se duc în America pentru a face senzație cu achizițiile pe care le fac acolo. Nikolai Tesla a ajuns în America cu fix 4 (patru!!!) cenți în buzunar, dar a ajuns unul dintre cei mai mari inventatori din istorie, dispozitivul de pe care dvs. citiți aceste rânduri este posibil în parte și datorită invețiilor sale. Andreea Tonciu, domnișoară de profesie nespecificată, spunea că pentru 500 de euro nici nu iese din casă. Cu o sută de ani înaintea ei, Elisa Leonida Zamfirescu și-a dorit să ajungă inginer. În România nu a fost admisă datorită prejudecăților. La Berlin a găsit mai multă înțelegere, dar în timpul facultății s-a confruntat cu multe peidici. În ciuda acestor impedimente, în 1912 ea a devenit prima femeie inginer din Europa. Decanul, înmânându-i diploma, a numit-o „Die Fleissigste der Fleissigsten” (cea mai silitoare dintre silitori).
Istoria este mult mai mult decât cele enumerate mai sus. Vă invit așadar pe istorie-pe-scurt.ro să înțelegem ce este istoria și care este sensul ei.