Cele mai frumoase scrisori de dragoste dintre Josephine și Napoleon


nxx-danhauser_josef-napoleon_et_josephine_avec_la_cartomancienne

Puțini s-ar aștepta ca omul care stăpânea aproape toată Europa continentală, care ne-a lăsat o parte din instituțiile actuale și care a influențat atât de mult istoria lumii, să fie atât de vulnerabil în fața Mariei Josèphe Rose Tascher de La Pagerie.

O scrisoare trimisă către Josephine, cu puţin timp înainte de căsătoria celor doi din 1796:

Paris, decembrie 1795

“Mă trezesc şi gândurile îmi sunt pline de fiinta ta. Chipul tău şi seara pe care am petrecut-o ieri mi-au răvăşit simţurile. Dulce, neasemuită Josephine, ce efect ciudat ai asupra inimii mele! Eşti supărată? Te văd uneori tristă. Eşti îngrijorată ? Sufletul meu luptă cu durerea şi lipsa, şi nu există odihnă pentru cel îndrăgostit. Dar mă aşteaptă chiar mai mult, atunci când mă desprind de tine şi iau de pe buzele tale şi din inima mea o iubire care mă consumă că o flacăra. Noaptea trecută m-a făcut să înţeleg cât de departe este imaginea ta de cea care eşti cu adevărat !

Pleci în preajma prânzului. Te voi vedea în trei ore.
Până atunci, mio dolce amor, o mie de săruturi ; dar nu îmi da nici măcar unul la rândul tău, pentru că îmi prefac sângele în foc de nestins.”

n128320380873173968

O scrisoare trimisă către Josephine la puţin timp după căsătoria lor.

Primăvara lui 1797

“Pentru Josephine,

Nu te mai iubesc. Dimpotrivă, te detest. Eşti o scorpie, o femeie perversă şi cu adevărat fără minte. Nu îmi scrii niciodată, nu îţi iubeşti soţul. Ştii cât de multă plăcere îi fac scrisorile, dar nu îţi faci timp să îi scrii măcar câteva rânduri, aruncate pe hârtie în câteva minute! Atunci cu ce îţi ocupi întreagă zi, doamnă? Ce treburi sunt atât de importante încât nu ai timp să îi scrii iubitului tău? Ce obligaţii ai, care să dea la o parte iubirea tandră şi veşnică pe care i-ai promis-o? Cine este oare acest iubit minunat care nu îţi mai lasă nici o clipă liberă, care îţi ocupă zilele şi nu te lasă să îţi iubeşti soţul?

nap-jos_5

Ai grijă, Josephine. Într-o noapte uşile vor cădea la pământ şi voi fi acolo. De fapt, sunt îngrijorat, iubirea mea, de faptul că nu am mai primit nici o ştire de la tine. Scrie-mi te rog o epistolă de patru pagini cu acele cuvinte încântătoare care îmi umplu inima cu emoţie şi bucurie. Sper să te îmbrăţişez cât mai curând, când te voi acoperi cu un milion de săruturi, arzând că soarele la ecuator.”

narticle-2298792-004C318300000578-962_306x423

O scrisoare de dragoste a lui Napoleon Bonaparte a fost vândută în 2007 pentru suma de 400.000 de euro la o licitaţie de scrisori redactate de personalităţi istorice, organizată la Londra, de casa Christie’s. Epsitola a fost adjudecată pentru o sumă de cinci ori mai mare decât cea la care fusese evaluată. “Îţi trimit trei săruturi, unul pe inimă, unul pe gură şi unul pe ochi”, a scris Napoleon în acel bilet, care este plin de mâzgălituri şi corecturi. O scrisoare trimisă în 1814 de Josephine Bonaparte fiului său din prima căsătorie, în care aceasta vorbeşte despre abdicarea lui Napoleon, a fost vândută, în 2010, la Fontainbleau, în cadrul unei licitaţii, pentru suma record de 86.745 de euro.”Totul s-a sfârşit, a abdicat…”, îi spunea Josephine în aprilie 1814 fiului său, Eugene de Beauharnais. O lună mai târziu, în mai 1814, Josephine a decedat de pneumonie.

Pentru mai multe informații despre cei doi click aici

nJean-Louis Ducis - Napoleon and His Family at Saint-Cloud 1810

Leave a Reply