În 1939 germanii și sovieticii au ținut o paradă comună în ”cinstea” cuceririi Poloniei


Polen, Siegesparade, Guderian, Kriwoschein

Pe 22 septembrie 1939 la Brest-Litovsk trupele Germaniei naziste mărşăluiau alături de cele ale Uniunii Sovietice în cea mai ciudată paradă din întreaga istorie. Soldaţii a două ideologii autodeclarate ca inamice îşi dădeau mâna şi făceau schimb de ţigări după ce sfâşiaseră Polonia.

Conform pactului Ribbentrop-Molotv, Polonia urma să fie împărțită între germani și sovietici. Pe 1 septembrie 1939 are loc invazia germană, iar pe 17 cea sovietică. Exact în aceeași zi generalul Heinz Guderian, care tocmai cucerise și se instalase în Brest-Litovsk, era informat, spre dezamăgirea sa, că linia de demarcație se stabilise pe Bug, astfel încât trupele depășiseră infama graniță. Germanii i-au așteptat pe sovietici și nu au continuat înaintarea.

Venirea Armatei Roșii s-a produs pe 22 septembrie, când spre uimirea comandantului rus, armata germană era deja stabilită acolo și era ocupată cu o cruntă jefuire a orașului. Comandanții celor două armate au luat parte la o întâlnire. Guderian a propus o paradă germano-sovietică, incluzând o trecere în revistă a celor două forțe în piața centrală. Deoarece trupele sovietice erau obosite, generalul Semion Moiseevici Krivoşein(născut într-o familie de artizani evrei, fost voluntar în brigăzile roșii care au luptat în Spania împotriva lui Franco susținut de naziști) a promis doar o fanfară militară și câteva batalioane, dar a zis că va sta alături de Guderian pentru a privi parada. Confrom aceleiași înțelegeri trebuia să aibă loc și ceremonia de schimb a steagului plus intonarea celor două imnuri naționale. Krivoşein a exprimat în timpul discuţiilor speranţa că Germania nazistă şi Uniunea Sovietică vor reuşi să înfrângă inamicul comun – respectiv imperialista Mare Britanie.

În ziua paradei, comandantul sovietic, așa cum scrie în amintirile sale, nu a permis ca trupele sovietice să treacă pe lângă cele germane, pentru a nu părea inferioare, datorită oboselii. A propus ca sovieticii sa intre prin altă parte a orașului și să salute trupele germane de fiecare dată când se întâleneau. Evenimentul a început la ora 16. Arcuri ale victoriei au fost ridicate, ele fiind împodobite cu svastici și stele roșii. Sovieticii au prezentat batalionul 4 al brigăzii 29 de tancuri ușoare, evitând astfel afișarea infanteriei. Generalii i-au salutat pe participanți. Acest fapt istoric puțin cunoscut exprima un adevăr geopolitic: când Rusia sovietică şi Germania nazistă îşi dau mâna, ţările din Europa de Est dispar și vor fi nu peste mult timp comunizate, iar Marea Britanie devenea izolată şi pusă în pericol. Generalul polonez Plisowski, comandantul trupelor care au apărat Brestul, a fost luat prizonier de sovietici şi mai apoi executat în masacrul de la Katyn

Dacă v-a plăcut și vreți să ajutați la ținerea în viață/dezvoltarea site-ului click aici