Parada germano-sovietică din Polonia lui 1939- un episod mai puțin cunoscut din istorie


Polen, Siegesparade, Guderian, Kriwoschein

Pe 22 septembrie 1939 la Brest-Litovsk trupele Germaniei naziste mărşăluiau alături de cele ale Uniunii Sovietice în cea mai ciudată paradă din întreaga istorie. Soldaţii a două ideologii autodeclarate ca inamice îşi dădeau mâna şi făceau schimb de ţigări după ce sfâşiaseră Polonia.

Un sarut intre un german si o sovietica la Brest
Un sarut intre un german si o sovietica la Brest

Conform pactului Ribbentrop-Molotv, Polonia urma să fie împărțită între germani și sovietici. Pe 1 septembrie 1939 are loc invazia germană, iar pe 17 cea sovietică. Exact în aceeași zi generalul Heinz Guderian, care tocmai cucerise și se instalase în Brest-Litovsk, era informat, spre dezamăgirea sa, că linia de demarcație se stabilise pe Bug, astfel încât trupel depășiseră infama graniță. Germanii i-au așteptat pe sovietici și nu au continuat înaintarea.

Sub un portret al lui Stalin viitorii adversari fac schimb de experienta
Sub un portret al lui Stalin viitorii adversari fac schimb de experienta

Venirea Armatei Roșii s-a produs pe 22 septembrie, când spre uimirea comandantului rus, armata germană era deja stabilită acolo și era ocupată cu o cruntă jefuire a orașului. Comandanții celor două armate au luat parte la o întâlnire. Guderian a propus o paradă germano-sovietică, incluzând o trecere în revistă a celor două forțe în piața centrală. Deoarece trupele sovietice erau obosite, generalul Semion Moiseevici Krivoşein(născut într-o familie de artizani evrei, fost voluntar în brigăzile roșii care au luptat în Spania împotriva lui Franco susținut de naziști) a promis doar o fanfară militară și câteva batalioane, dar a zis că va sta alături de Guderian pentru a privi parada. Confrom aceleiași înțelegeri trebuia să aibă loc și ceremonia de schimb a steagului plus intonarea celor două imnuri naționale. Krivoşein a exprimat în timpul discuţiilor speranţa că Germania nazistă şi Uniunea Sovietică vor reuşi să înfrângă inamicul comun – respectiv imperialista Mare Britanie.

Comandatii privesc defilarea
Comandatii privesc defilarea

În ziua paradei, comandantul sovietic, așa cum scrie în amintirile sale, nu a permis ca trupele sovietice să treacă pe lângă cele germane, pentru a nu părea inferioare, datorită oboselii. A propus ca sovieticii sa intre prin altă parte a orașului și să salute trupele germane de fiecare dată când se întâleneau. Evenimentul a început la ora 16. Arcuri ale victoriei au fost ridicate, ele fiind împodobite cu svastici și stele roșii. Sovieticii au prezentat batalionul 4 al brigăzii 29 de tancuri ușoare, evitând astfel afișarea infanteriei. Generalii i-au salutat pe participanți.

Sovieticii testeaza tutunul german
Sovieticii testeaza tutunul german

parada brest litovsk 1939

Acest fapt istoric puțin cunoscut exprima un adevăr geopolitic: când Rusia sovietică şi Germania nazistă îşi dau mâna, ţările din Europa de Est dispar și vor fi nu peste mult timp comunizate, iar Marea Britanie devenea izolată şi pusă în pericol. Generalul polonez Plisowski, comandantul trupelor care au apărat Brestul, a fost luat prizonier de sovietici şi mai apoi executat în masacrul de la Katyn.

Polen, deutsch-sowjetische Siegesparade, Panzer

2 thoughts on “Parada germano-sovietică din Polonia lui 1939- un episod mai puțin cunoscut din istorie”

  1. FF interesanta informatia continuta in articolul prezentat, datorita faptului ca publicul larg chiar nu avea cunostiinta ca ar fi existat un asemenea eveniment. istoria predata pina in anul 1989 nu amintea nimic de acest “ciudat “episod.

Leave a Reply