Regina Maria și castelul Bran


Regina maria bran

Castelul Bran a fost alături de palatul de la Balcic, reședința cea mai dragă reginei Maria, care, cu fantezia-i cunoscută, a transformat aparent neprimitoarea cetate, într-o modernă și confortabilă locuință de vară.

regina maria la castelul Bran

Domeniul predilect al reginei a fost decorarea interioarelor, saloanele de la Pelișor și Cotroceni purtând amprenta stilului impus de suverană. Deși Branul avea o arhitectură rigidă, care nu permitea mari transformări, regina Maria a reușit să-i schimbe aerul auster. Se pot remarca: Sala mare, în fapt o sufragerie decorată în stilul renașterii germane, Salonul galben al reginei Maria, Salonul de muzică, Odaia tiroleză a regelui Carol al II-lea, Odaia săsească a prințului Nicolae, toate fiind expresia gustului suveranei. S-a păstrat până azi un pat cu baldachin din secolul XVI, în stilul renașterii italiene, o masă din secolul XIV, patru statuete în stilul gotic, din veacul XV. În seria transformărilor se înscriu o serie de dependințe: Casa de ceai, Casa de musafiri, Casa personală nouă, locuința personalului, grajduri pentru cai și șase garaje. Castelul a fost locuit doar de unii membri ai familiei regale. Regina ocupa un apartament compus din hol, cameră de toaletă, două saloane, dormitor, baie, sufragerie. În acest apartament a adunat tot felul de obiecte: servicii, icoane, statuete, cărți.

Regina maria bran

Regina și-a adus aproape cei doi copii favoriți, Ileana și Nicoale. Născut la Bran, prințul Nicolae va avea cel mai elegant apartament din tot castelul: dormitor, salon, odaia ”principesa Mașka”, odaia de musafiri, odaia săsească, salon de muzică, cameră de toaletă, baie și două terase. Regele Carol al II-lea își va amenaja, după ”Restaurația” din 1930 un apartament: dormitor, salon, o odaie tiroleză și o sufragerie ”Doria”. Monarhul venea la Bran doar pentru partide de vânătoare. Credincioasă, regina Maria a amenajat la Bran o capelă. Aici va fi depusă în toamna lui 1940, prin grija prințesei Ileana, caseta cu inima reginei, adusă de la Capela ”Stella Maria” din Balcic. În mai 1941, Ileana reușeșete să depună și rămășițele pământești ale principelui Mircea, îndeplinind o mai veche dorință a mamei sale.

castelul bran regina maria

Regina Maria a transformat nu numai castelul, ci și parcul Domeniului Bran. Florile au fost marea pasiune a reginei, la toate reședințele existând sere moderne cu calorifere. În iulie 1922 a fost amenajată o astfel de seră și o mică grădină de trandafiri. De la Codlea au fost aduse răsaduri de flori: trandafiri, dalii, crizanteme. Din străinătate s-au comandat speciile rare. Florile de la grădinile reședințelor regale erau vândute printr-un un magazin de desfacere din București. Regina Maria s-a îngrijit ca la Bran să fie aduși pomi și animale. În 1922 s-au primit 20 de meri, 20 de peri, 50 de vișini, 25 de pruni, 70 de coacăzi. În mai 1929 au fost aduși 1000 de păstrăvi: o parte au populat lacul Bran, o parte au fost puși într-un acvariu din castel. În august-septembrie 1932 a fost organizată o expediție pe lacul Sinoie pentru a prinde …..lebede. Colonelul August Spiess a primit 3113 de lei cu care i-a ”recompensat” pe paznicii de la Cetatea Veche și pe grănicerii care l-au ajutat la prinderea grațioaselor păsări. În parcul castelului Brand regina practica deseori călăria.

castelul bran

Suverana a extins domeniul Bran, prin cumpărarea sau trecerea în propietatea ei a fânețelor din jurul castelului. În 1934, pădurea Măgura a fost cumpărată de regină. Suprafața totală a domeniului a ajuns la 233 de iugăre (1 iugăr= 0,5775 ha) plus 183 de iugăre de pădure (fag și brad), 3 iugăre de pășune și 2 de fâneață. Cât timp a stat la Bran, regina a făcut tot ce a putut pentru a ajuta satele învecinate. Mulți săteni lucrau cu ziua în folosul castelului, fiind remunerați la un nivel peste medie. După ce în castel a fost introdusă centrala electrică, trei sate- Simon, Moeciu și Bran- au fost racordate la rețeaua nou înființată. Școala de meserii din Bran beneficia de iluminat gratuit. Tradiția ajutorării satelor învecinate a fost continuată și de succesoarea la castel, prințesa Ileana. În iunie 1939 ea a fost de acord ca în patru camere de la parter să funcționeze un cămin cultural pentru locuitorii comunei Bran.

Regina maria bran

Castelul Bran a fost în timpul reginei Maria nu numai reședință de vară, ci și loc de petreceri, aici organizându-se recepții și ospețe. Vinurile se păstrau fie în pivnița castelului, fie în ghețărie. Regina Maria a murit pe 18 iulie 1938 încheindu-se o epocă întregă din istoria monarhiei românești. Deși sosise cu doar o zi înainte în țară, regina și-a manifestat dorința de a merge la Bran și Balcic, reședințele ei favorite: ”Ne spune cât de fericită este de a se fi întors acasă și cum vrea, după o odihnă aici (la Pelișor) să se ducă la Bran și Balcic”, nota Carol al II-lea. Din nefericire, ultima ei dorință nu a putut fi îndeplinită. Regina Maria a redactat două testamente, unul adresat ”tării și poporului român” și altul copiilor ei. Prin cel de-al doilea testament, regina Maria a lăsat moștenire Branul prințesei Ileana, care locuia cu soțul ei, Anton de Habsburg, în castelul din Sonnberg, Austria.

Regina Maria si printesa Ileana
Regina Maria si printesa Ileana

Prințesa Ileana va ajunge prea târziu în țară pentru a-și mai găsi în viață mama. Va participa la înmormântarea de la Curtea de Argeș. ”Pentru mine, a fost mama mea, a fost Regina mea și a fost cea mai bună prietenă pe care am avut-o. Pe 11 august 1938 s-a făcut partajul oficial, castelul fiind trecut în propietatea prințesei Ileana, care va reveni definitv în țară abia după abdicarea lui Carol al II-lea în septembrie 1940.

Printesa Ileana în castelul Bran
Printesa Ileana în castelul Bran

Prințesa Ileana, ultima castelană

Castelul Bran a cunoscut o nouă evoluție pe parcursul celor 7 ani cât a fost în propietatea prințesei Ileana. Lucrurile nu mai aveau fastul și rigoarea impuse de regina Maria. Prințesa a locuit în castel cu cei șase copii ai ei: Ștefan, Maria-Ileana, Alexandra, Dominic, Maria-Magdalena și Elisabeta (născută în 1942 la castel). În perioada celui de-al doilea război mondial- în timp ce soțul ei sevea în armata germană, fiind luat prizonier- Ileana activează ca infirmieră, așa cum făcuse odinoară mama ei în timpul primului război mondial, dar și regina Elisabeta în războiul de independență. Ea fondează lângă castelul Bran un spital pe care îl va numi ”Spitalul Inima Reginei”. Va scrie și o carte despre acest episod din viața ei: Hospital of the Queen’s Heart. După abdicarea regelui Mihai, prințesa va părăsi România, lăsând domeniul Bran în custodia statului român. Când s-a reîntors în țară, în septembrie 1990, prințesa Ileana, devenită Maica Alexandra, va vizita castelul Bran, găsind spitalul în paragină și mica biserică a reginei Maria demolată. În anii regimului comunist, va fi risipită aiurea cea mai mare parte din mobilierul și obiectele de la Bran (la moartea reginei se inventariaseră 2164 de articole), astfel încât azi Muzeul Bran pare aproape gol, fără bogăția de odinioară.

Regina Maria si satenii din Bran
Regina Maria si satenii din Bran

Leave a Reply