Audrey Hepburn- ”Eleganţa este singura frumuseţe care nu se ofileşte”


Audrey Hepburn biografie

Audrey Kathleen Ruston (Hepburn l-a luat de la bunica maternă), s-a născut pe 4 mai 1929 la Ixelles, o comună din apropierea Bruxelles-ului, fiind unicul copil al lui Joseph Anthony Ruston, un bogat bancher anglo-irlandez şi al baronesei Ella van Heemstra. Cu toate că provenea dintr-o familie înstărită, nu s-a bucurat de o copilărie fericită, deoarece părinţii au divorţat când avea 9 ani. După ce tatăl i-a părăsit și s-a relocat la Londra (eveniment care a marcat-o toată viaţa), se mută cu mama în comitatul Kent din S-E Angliei, unde tânăra frecventează o şcoală privată la care primește o educaţie foarte strictă.

Audrey-Hepburn

În 1939 când izbucnește război între Germania și Anglia, Audrey şi mama sa se întorc în Olanda şi se stabilesc la Arnhem, în speranța că Regatul Țărilor de Jos va rămâne neutru. La Arnhem bunicul matern fusese primar între 1910-1920 pentru ca apoi să devină guvernator al Surinamului (1921-1928). În timp ce Anglia este răvășită de al II-lea război mondial, Audrey se dedică dansului clasic. Când trupele germane au invadat Olanda, oraşul Arnhem este distrus, iar restricţiile şi foametea se fac simţite. Cu toate acestea, tânăra trăieşte primii ani consacraţi spectacolului. Lipsa hranei, frigul, consecinţele războiului îi afectează sănătatea, făcând-o să sufere de depresie şi malnutriţie. De îndată ce este capabilă, cea care avea să devină un mare star începe să apară pe scenă, în scopul strângerii de fonduri pentru rezistenţă olandeză. Pasiunea pentru dans o va conduce spre îndeplinirea visului de a fi celebră. La 3 ani după război, pleacă la Londra împreună cu mama, sperând într-o carieră de dansatoare şi în regăsirea tatălui. Era foarte inteligentă, vorbea fluent engleză, olandeză, franceză, spaniolă și italiană. În 1951, începe să joace câteva roluri minore în filme, sub numele de Audrey Hepburn. Apoi, este remarcată după filmul „Monte Carlo Baby” de către prozatoarea Colette, care a avut un cuvânt de spus pentru a i se distribui rolul principal pe Broadway, în piesa “Gigi”.

Audrey Hepburn

Se impune fără greutate în studiourile de la Hollywood. Tot acum, se pregăteşte să se căsătorească cu industriaşul James Hanson, dar anulează ceremonia pentru a se ocupa de carieră În 1953, i se oferă un prim mare rol în comedia romantică “Vacanţă la Roma”, alături de Gregory Peck, film ce i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună actriţa. Astfel, ajunge să le egaleze actriţele consacrate. Talentată, îi surpinde pe toți cu frumusețea sa care contrastata cu canoanele vremii. Era perioada blondelor frumoase, cu forme generoase, precum Marilyn Monroe, Kim Novak, Lana Tarner.

Celebra „Little Black Dress”
Celebra „Little Black Dress”

Audrey Hepburn lumina ecranul cu farmecul său, silueta zveltă de dansatoare, părul negru, sprâncene bine conturate, care-i puneau ochii în valoare. A jucat apoi alături de actori renumiţi: Humphrey Bogart, Wiliam Holden, Henry Fonda, Fred Astaire, Gary Cooper, Anthony Perkins, Cary Grant, Albert Finney sau Sean Connery. Pe 25 septembrie 1954, Audrey s-a căsătorit cu realizatorul american Mel Ferrer, cu care va avea 2 copii. Va divorţa în 1968. Îl întâlneşte pe Hubert de Givenchy, căruia îi devine muză absolută. Atemporală rochiţă neagră (creaţie Givenchy), foarte simplă, cu două funde legate pe umeri, din filmul “Sabrina”, a rămas la modă şi în zilele noastre. A obţinut un alt Oscar, în 1959. Un alt succes va înregistra cu rolul din comedia muzicală “My Fair Lady”(1964). Psihologul italian Andrea Dotti va fi viitorul ei soţ, cu care va avea un fiu. Din nou divorţează în 1982, din cauza multelor aventuri pe care le avea Andrea cu femei mai tinere. Întâmplarea face să-l întâlnească pe actorul olandez Robert Wolders, cu care va trăi cei mai frumoşi ani, până la sfârşitul vieţii. A stat 9 ani departe de platouri, după care consimte joace în “Bloodine” (1979). Alte ambiţii apar la orizont. Se implică în acţiuni umanitare. În calitate de ambasador UNICEF, pledează pentru copiii defavorizaţi din lumea a treia.

Audrey-Hepburn

În 1989, va interpreta ultimul său rol, în “Always”, de Steven Spielberg. La sfârşitul anilor ’80 Audrey acuză dureri. Credea că a contractat un virus din Africa. În realitate, era vorba de un cancer la colon. Îşi petrece ultimele luni alături de cei dragi. Moare pe 20 ianuarie 1993, la Tolochenaz, în Elveţia, ca urmare a cancerului de colon, la 63 de ani.

Leave a Reply