Prima zi din al doilea război mondial. Invadarea Poloniei


Invadarea Poloniei

În 1939 Hitler a hotărât că sosise clipa să dezlănțuie răzbunarea pentru ”nedreptatea” din primul război mondial. Cel dintâi stat care trebuia să cadă era Polonia.

Invadarea Poloniei

Parte din planul german de invadare a Poloniei- Fall Weiss(Planul Alb)-presupunea implicarea unor mici grupuri de germani îmbrăcați în ”Rauberzivil”(haine vechi și zdrențuroase) care urmau să treacă granița cu o noapte înainte și să captureze puncte-cheie până în zorii zilei stabilite pentru invazie. Batalionul Abwehr(serviciul secret al armatei) însărcinat să întreprindă aceste acțiuni avea pomposul nume de Compania 800 de Pregătire în Construcții pentru Obiective Speciale. Un grup de 24 de oameni sub conducerea locotenentului dr. Hans-Albrecht Herzner avea misiunea să pregătească drumul pentru asaltul nazist, trecând granița și capturând stația feroviară de la Mosty din munții Carpați pentru a preveni distrugerea tunelului feroviar cu o singură linie dus-întors, care era cea mai rapidă legătură între Viena, acum nazistă, și Varșovia. Pe 26 august după ce a trecut granița în pădurile poloneze la 12.30 noaptea, grupul s-a rătăcit și dispersat în beznă, însă Herzner a reușit să captureze stația feroviară de la Mosty împreună cu 13 oameni la ora 3.30 noaptea și să taie linii telefonice și de telegraf pentru a afla până la urmă că soldații polonezi scoseseră detonatoarele din tunel. Gărzile poloneze din tunel i-au atacat unitatea rănindu-l pe unul dintre oamenii săi.

Invadarea-Poloniei

Piezând contactul cu Abwehrul, Herzner nu avea cum să știe că în seara precedentă, cu doar câteva ore înainte, Hitler amânase Planul Alb pentru săptămâna viitoare și că fiecare unitate de comando fusese informată cu excepția grupului său. Abwehrul a reușit să ia contacatul cu el la 9.35 dimineața pentru a-i ordona lui Herzner, care până în acel moment mai pierduse un om, rănit în luptă, și omorâse un polonez în schimbul de focuri, să elibereze prizonierii și să se întoarcă la bază imediat. După o altă serie de incidente, germanii au trecut granița la 13.30. Berlinul le-a explicat polonezilor că totul fusese o greseală pentru că nu exista o graniță bine stabilită de-a lungul pădurii. Din vreme ce oficial operațiunea nu fusese una de război, Herzner a trimis superiorilor cu o remarcabilă eficiență nemțească, cheltuielile din acea noapte: 55 de mărci și 86 de pfeningi. La fel nemțește, autoritățile nu vrut să îi dea comandantului Crucea de Fier Clasa a II-a pentru fapte de curaj pe timp de pace. Până la urmă i-au acordat distincția, dar acest lucru nu ia prea purtat noroc. În 1942 a făcut accident de motocicletă, și-a frânt colona, iar apoi s-a înecat în timpul ședințelor de terapie prin înot. Evenimentele denumite ”Incidentul de la Jabłonków”(azi în Cehia) a fost preludiul marii invazii.

Jablunkov in prezent
Jablunkov in prezent

Pe 28 august, într-un rar moment de legalitate, Hitler a rupt tratatul de neagresiune germano-polonez. Totuși naziștii aveau nevoie de un pretext de a invada Polonia. Pentru că nu exista unul real l-au inventat. Soldați germani îmbărcați în polonezi pe 31 august 1939 au efctuat un atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, o provincie germană (din 1945: Gliwice, Polonia). Astăzi acest turn este cea mai mare structură din lemn din Europa.

Atac-turn-radio-germani-polonia

La ora 4.45 a.m. pe 1 septembrie, bombardiere Heinkel He-111 precum și bombardierele de picaj Dornier și Junkers Ju-87 (Stuka) au început să distrugă drumurile, aerodromurile, nodurile de cale ferată, depozitele de muniții, centrele de mobilizare și orașele, inclusiv Varșovia. Nava școală Schleswig Holstein din portul Danzig, a început să bombardeze granița poloneză. Avioanele Stuka aveau atașate sirene speciale pentru a scoate un sunet strident care să bage groaza-n cei de jos. O bună parte a Forțelor Aeriene Poloneze a fost distrusă la sol, iar superioritatea aeriană a fost câștigată repede de Luftwaffe. Avioanele Messerschmitt Me-109 puteau să atingă 470 de kilometri pe oră, astfel încât oricât de curajoși ar fi fost polonezii, ei posedau avioane mult inferioare, deci nu aveau șanse în fața germanilor. Apărarea antiaeriană era aproape inexistentă, iar acolo unde se putea vorbi de așa ceva era prost echipată.

 Messerschmitt Me-109
Messerschmitt Me-109

În fruntea trupelor terestre era excelentul tactician Heinz Guderian, ”părintele” Blitzkrieg-ului. Polonezii nu avut vreo șansă în fața lui. Răspunsul armatei poloneze la sol era împiedicat în mare măsură de numărul ridicat de refugiați care de la crăpatul soarelui din 1 septembrie au aglomerat drumurile. Se dezlănțuise haosul ce avea să dureze până în 1945….

Invadarea-Poloniei

One thought on “Prima zi din al doilea război mondial. Invadarea Poloniei”

Leave a Reply