Asasinarea lui Armand Călinescu, „chiorul”, care “era singurul ce vede bine în ţara aceasta“.


armand

La 23 august 1939, la Moscova, miniștrii de externe, german și sovietic, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, sub ochii aprobatori ai lui Stalin, semnează un act prin care cele două două state stabilesc să și își împartă între ele Europa de Est. La 1 septembrie, Polonia este atacată de Germania. Al doilea război mondial a început. Marea Britanie şi Franţa se hotărăsc în fine să riposteze. La 3 septembrie declară război Germaniei. Pe 17 septembrie URSS invadează Polonia de la Est. Blindatele germane mărșăluiesc la Varsovia. Deși la 6 septembrie, România s-a declarat neutră, guvernul este de acord să primească refugiații polonezi. Veștile din Polonia nu sunt singurul semn al dezastrului. La 21 septembrie primul ministru Armand Călinescu este ucis de un grup de legionari. Avea 46 de ani.

Horia Sima
Horia Sima

Cum s-au petrecut lucrurile? Grupul de legionari refugiat la Berlin, condus de Horia Sima, a hotărât asasinarea primului ministru. Mai executaseră un prim ministru, pe liberalul I.G. Duca în gara Sinaia la sfârșitul lui 1933. De data asta cel vizat este Armand Calinescu, considerat vinovat de represiunea antilegionară ordonată de regele Carol, și mai ales de asasinarea mai multor legionari în noiembrie 1938, în frunte cu Corneliu Zelea Codreanu, la Tâncăbești. Armand Călinescu era la acea dată ministru de Interne, între timp ajunsese șeful guvernului.

Armand Calinescu si Nicolae Iorga
Armand Calinescu si Nicolae Iorga

Atentatul este executat la 21 septembrie 1939, la ora 13,30, la intersecția b-dului de azi Elisabeta (atunci bd. Carol al ll-lea) cu Calea Stirbey voda. Azi o placă amintește asasinatul. În faţa maşinii primului ministru apare o căruţă care stă pe loc, iar din spate, automobilul în care se află premierul alături de un agent de-al său şi de şofer, este lovit de un alt autovehicul, Armand Călinescu coboară să vadă ce se întâmplă, însă nici nu apucă bine să facă un pas şi este ciuruit de 20 de gloanţe. De neînțeles, Armand Calinescu (într-o vreme de război în Europa și când viața sa era în pericol – fusese amenințat ) circula cu un singur agent și acesta înarmat sumar, cu un pistol. Cel care a pus la cale asasinatul este avocatul Dumitru Dumitrescu, iar cea mai mare parte a atentatorilor este formată din tineri studenţi: Popescu Traian, student anul IV la Drept, Moldovenu Ion, student la Politehnica, Ionescu R. Ion, student la Drept, Popescu Cezar şi Vasiliu Ion, desenator. Toţi cei enumeraţi mai sus erau din judeţul Prahova. De asemenea, cercetările au mai stabilit că de planurile atentatorilor mai ştiau Ovidiu Isaia- fotograf şi Stănciulescu Marin- lăcătuş, cel din urmă fiind trimis de ceilalţi să recunoască terenul unde urma să aibă loc atentatul. În urma descinderii poliţiei la locuinţa lor, Ovidiu Isaia, Stănciulescu Marin şi Paraschivescu Gheorghe (student Politehnica), s-au baricadat, trăgând focuri de armă asupra poliţiei, iar în final s-au sinucis.

Masina lui Armand Calinescu
Masina lui Armand Calinescu

Peste câteva minute de la atentat, legionarii au pătruns in sediul Radio, au întrerupt transmisia și Traian Popescu a anunțat la microfon că ”primul ministru Armand Calinescu a fost omorât “. Fiind îmbrăcați în negru, au fost lăsați de portar să intre. Credea că erau un taraf de instrumentiști care trebuia să cânte. Asasinii au fost arestați chiar în sediul clădirii Radio și duși la Prefectura Poliției Capitalei. În seara aceleiași zile generalul Gheorghe Argeșanu a fost numit prim ministru cu misiunea de a pacifica situația și de a aduce calmul. Recte, de a pedepsi exemplar pe cei responsabili. Sute de legionari din toată ţara şi din închisori au fost asasinaţi, ca urmare a evenimentului din 21 septembrie 1939: 13 legionari în închisoarea Râmnicu Sărat, 44 în închisoarea Miercurea Ciuc, 32 în lagărul de la Vaslui, câte doi-trei aleşi la întâmplare în fiecare judeţ, în total 252. Despre această decizie drastică, însuşi Regele preciza că „este o măsură oribilă, de fapt în afară de lege, dar care, în urma celor întâmplate, îşi are justificarea în interesul liniştei ţării“

Gheorghe Argesanu
Gheorghe Argesanu

Echipa morții care îl asasinase pe primul ministru Călinescu a fost dusă la locul atentatului și toți membrii ei au executați. Nu a existat niciun proces. Cadavrele au fost lăsate pe loc pentru a fi văzute de populația Bucureștiului, vreme de mai multe zile. Printre legionarii eliminați au fost: Mihail Polihroniade, Alexandru Cantacuzino, Alexandru Tell, Gheorghe Clime, Alexandru Totu, toți în conducerea mișcării legionare. Generalul Gheorghe Argeșanu va fi la rândul lui asasinat la închisoarea Jilava la 26 nov 1940, de un comando legionar, alături de Mihail Moruzov, Gabriel Marinescu etc. ca răzbunare.

Click pentru marire
Click pentru marire

Armand Călinescu a fost înmormântat la Curtea de Argeș, conform voinței sale testamentare, unde a fost dus într-un car tras de șase boi, după ce sicriul a fost coborăt din tren. Până atunci corpul neînsuflețit a fost expus la Ateneu. O impresionantă ceremonie de adio a avut loc. Populația Bucureștiului, vădit impresionată de tragedie, a venit în număr mare să îl vadă pentru ultima dată. Patriarhul Nicodim a ținut slujba în prezența regelui Carol al doilea și a fiului său Mihai. Seara târziu, spre miezul noptii, sicriul a fost dus de un cortegiu funerar la Gara de Nord, de unde trenul a plecat spre Curtea de Argeș. În fiecare gară, oficialități, oameni simpli, au salutat pentru ultima dată pe cel care fusese Armand Calinescu. În vara acelui an 1939, România a intrat într-un lung și intunecat tunel din care nu a ieșit până în decembrie 1989. Dramele s-au succedat de atunci una după alta.

op

surse

http://www.stelian-tanase.ro/rapus-de-gloante-primul-ministru-armand-calinescu/

http://adevarul.ro/cultura/istorie/armand-calinescu-1_523de83bc7b855ff56ad0d6a/index.html

Leave a Reply