Cine a fost sfântul Dumitru. Obiceiuri și tradiții


sfantul dumitru

Circa 300.000 de români își serbează ziua numelui pe 26 octombrie. Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, pomenirea sa fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi blândă, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbatorii. Dacă dimineata se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

turma de oi sfantul dumitru

Sfântul Dumitru s-a născut în anul 270 și a trăit la Tesalonic (Salonic). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa. Încă din tinerețe a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei.
Toate aceste onoruri nu l-au făcut pe Dumitru să piardă din vedere lucrurile cele mai importante și anume cele legate de mântuirea sufletului. Fiind evlavios, își petrecea o bună parte a fiecărei zile cu învățarea și interpretarea învățăturii lui Hristos, în public, fără să se ascundă, așa încât mulți păgâni din Tesalonic și din regiune s-au convertit la creștinism, în ciuda persecuțiilor pornite de împărat împotriva creștinilor.

Fortareata Salonic
Fortareata Salonic

Biruitor în războiul contra sciților, în drum spre Roma, Cezarul Galerius (care tocmai fusese proclamat August pentru partea răsăriteană a Imperiului Roman) s-a oprit la Tesalonic pentru a fi aclamat de popor și a sacrifica zeilor. Câțiva păgâni invidioși din oraș au profitat de această ocazie pentru a se plânge împăratului și a-l denunța pe Dumitru că este creștin. Mânia împăratului a devenit repede furie, când a aflat că Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar și predica public credința creștină. Augustul a poruncit să fie prins sfântul și să fie pus într-o temniță umedă din subsolul unei băi publice. Pentru a-și demonstra mai departe puterea, împăratul i-a provocat pe locuitorii cetății să se lupte cu unul dintre cei mai puternici oameni ai săi, un anume Lie. Un tânăr creștin, pe nume Nestor, mergând la Sfântul Dimitrie în temniță, îi spune: “Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie. Roagă-te pentru mine”. Luând Nestor îndrăzneală din cuvintele acestea, merge și se lupta cu Lie și-l ucide. Împăratul rușinându-se, s-a mâhnit și s-a mâniat. După ce a aflat că sfântul Dumitru a îndemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostași și le-a poruncit să-l străpungă cu sulițele pe sfânt în temniță. Moartea a fost însă pentru Dimitrie o renaștere, cei care credeau în el beneficiind de multe minuni și uimitoare tămăduiri.