Creștinarea rușilor. Despre alcool și carne porc


crest1
Creștinarea rușilor începuse din veacul al IX-lea dar succesul fusese unul minor, doar mică parte a populației îmbrățișând această credință.

Creștini rugându-se în Kievul păgăn
Creștini rugându-se în Kievul păgân

În timpul domniei lui Vladimir, mare prinț al Rusiei Kievene, se constată un reviriment al cultului păgân. Perun este ales zitate supremă iar o statuie a sa este pusă pe dealul palatului princiar. Sunt chiar și povești legate de sacrificii umane în Kiev. Această reformă religioasă eșuează. Vladimir își dă seama că trebuie să adopte o religie monoteistă. Astfel, el va primi la curtea sa emisari străini. Primii sosiți sunt cei ai bulgarillor de pe Volga, populație islamizată. Misonarii i-au povestit despre faptul că dacă va crede în Dumnezeul lor, va trebui să fie circumcis, să se abțină de la vin și de la carne de porc. Dacă va respecta aceste reguli, va ajunge în rai. Acolo va trebui să aleagă dintre 70 de fecioare, iar aceea pe care o va plăcea cel mai mult, va primi farmecele celorlalte și va fi soția sa. Vladimir este încântat de modul în care este înfățișată viața de apoi, dar în ceeea ce privește abstinența a avut o poziție tranșantă. “Băutura este plăcerea noastră, nu putem trăi fără ea”. Au venit apoi la el germanii. De la ei a aflat despre post și faptul că orice mănâncă și bea trebuie să închine în numele lui Dumnezeu. Vladimir le-a spus că poporul său nu va accepta asemenea lucruri. Următorii au fost hazarii care erau mozaici. Marele prinț le-a spus că nu poate îmbrățișa relgia lor deoarece Dumenezeu le-a răpit cetatea sfântă, Ierusalimul, deci este o credință care nu merită luată în considerare. În final a venit un misionar ortodox, acesta impresionându-l prin înțelepciunea sa.

Vladimir ascultă predica ortodoxă, spre nemulțumirea catolicilor
Vladimir ascultă predica ortodoxă, spre nemulțumirea catolicilor

În 987, în urma consultării cu boierii săi, Vladimir a trimis iscoade în diferite regiuini pentru a studia diversele religii. Despre bulgarii de pe Volga a aflat că la ei nu există fericire ci doar tristețe și mirosuri urâte. În marile biserici germane emisarii au găsit răcoare și spații prost iluminate, iar frumusețea era absentă. Despre sfânta Sofia din Constantinopol au avut doar cuvinte de laudă. “Nu știam dacă suntem în rai sau pe pământ, era atât de frumoasă încât nu avem cuvinte pentru a o descrie”.

Vladimir discută despre creștinism cu un filosof grec
Vladimir discută despre creștinism cu un filosof grec

În același ani, are loc o răscoală în Imperiul Bizantin. Vasile al II-lea cere ajutorul lui Vladimir. Prințul Kievului trimite 6000 de oșteni, iar revolta este înfântă. Evenimentele ulterioare sunt parțial învăluite în legendă.În anul 988 Vladimir cucerește Chersonesul bizantin(Crimeea). Acceptă să părăsească orașul doar dacă se va căsători cu Ana Porfirogeneta, sora lui Vasile al II-lea. Bizantinii sunt scandalizați de propunere deoarece până atunci prințesa imperială nu se căsătorise cu un principe păgân. Vladimir ia decizia să se cerștineze. Acest eveniment a avut loc ori în Chersones ori la Keiv. Din respect pentru cumnatul său, prințul își ia numele de Vasile.

Botezul lui Vladimir
Botezul lui Vladimir

Întorcându-se la Kiev, pe 15 august 988 sau 989, ia decizia să își boteze toți supușii. Primii creștinați au fost cei 12 fii ai săi și boierii. Distruge prin foc sau lovituri de topor stauile zeilor păgâni pe care chiar el le ridicase. Cea mai mare statuie, a lui Perun, este aruncată în Nipru. Vladimir a trimis un mesaj către “bogați, săraci, cerșetori și sclavi” să vină la râu în ziua următoare, în caz contrar devenau inamicii săi. De frica represaliilor, un număr mare de oameni a venit la Nipru. Botezul în masă a fost efectuat de preoți din Chersones, trimiși special pentru această ocazie. Pentru a onora acest eveniment, Vladimir a construit prima biserică, a Adormirii Maicii Domnului. În ea se odihnesc trupruile primei perechi creștine a rușilor. Locașul va fi distrus în timpul invaziei mongole din 1240. O altă biserică a fost construită pe un deal unde se aflaseră statui păgâne. În Novgorod, locuitorii au fost amenințați că vor fi arși de vii dacă nu se creștinează. Păgânismul a mai supraviețuit circa un secol. Au existat și răscoale împotriva creștinismului însă au fost reprimate cu o cruzime deosebită.

Botezul de la Nipru
Botezul de la Nipru

sursa
www.mgh-bibliothek.de/dokumente/a/a011458.pdf

Leave a Reply