Cum a declarat România război SUA


romania al doilea razboi mondial

Pe 7 decembrie 1941 Japonia ataca SUA. Pe 8 decembrie SUA declara război Japoniei. Pe 11 decembrie, deși conform Pactului Tripartit nu era obligat, Hitler declară război americanilor.

Rumänien, am Pruth, Soldaten bei Rast

Declarația de război a germanilor se petrecea într-un context extern defavorabil Berlinului. Promisiunile optimiste de cucerire a Leningradului și Moscovei au fost infirmate de realitate. Contraofensiva sovietică din 5 decembrie 1941 a constituit un punct de cotitură, poate chiar cel mai important din desfășurarea războiului. Blitzkrieg-ul era singura modalitate prin care Germania putea câștiga războiul. Nedispunând de materiile prime necesare conflictului modern, Reichul nu putea susține un efort de război îndelungat. Nici Hitler, nici Antonescu nu au avut percepția corectă a două evenimente: înfrângerea Wermacht-ului în bătălia Moscovei și intrarea în război a SUA. Prima a fost pusă pe seama rigorilor iernii rusești (propaganda germană a lansat tema ”Generalul Iarnă”) iar cea de-a doua a fost bagatelizată.

ion-antonescu

Pe 12 decembrie, la insistențele Germaniei și Italiei, România declară război SUA. Mareșalul Ion Antonescu afrimă confidențial ziariștilor români cu acest prilej: ”Eu sunt aliatul Reich-ului împotriva Rusiei, dar sunt neutru între Marea Britanie și Germania. Sunt pentru americani contra japonezilor”. Atare sentimente personale nu aveau cum să fie transpuse în practică. La declarația de război a României americanii nu s-au sinchist să răspundă prea repede. Pe 2 iunie 1942 președintele Franklin D. Roosevelt înaintează Congresului declarația de război a SUA contra României. Pe 3 iunie ea este adoptată de Camera Reprezentanților cu un scor de 361 la zero, iar pe 4 iunie Senatul aprobă și el documentul cu un scor de 73 la zero. Pe 5 iunie 1942 Rossvelt semnează documentul final iar starea de război între România și SUA intră în vigoare.

Franklin Roosevelt

”Rezoluție comună

Declarând că o stare de război există între guvernul României pe de o parte iar pe de altă parte Guvernul și poporul american și luând măsurile în această direcție.

Luând în considerare că guvernul României a declarat război Guvernului și poporului american, în consecință Senatul și Camera Reprezentanților declară război. Președintele este autorizat să utilizeze toate forțele militare și navale ale Statelor Unite și resursele guvernului pentru a duce la bun sfârșit războiul contra guvernului României. Toate resursele țării sunt puse la dispoziție de Congresul Statelor Unite”.

Aprobată de Camera reprezentanților, 3 iunie 1942.

declaratie de razboi sua romania

Leave a Reply