Diana- Prințesa Inimilor


printesa diana

Diana Spencer s-a născut pe 1 iulie 1961, lângă Sandringham în Anglia. Diana, prințesă de Wales, a fost una dintre cele mai populare figuri ale monarhiei britanice și fiică a lui Edward John Spencer, viconte de Althorp și a vicontesei Frances Ruth Burke Roche(mai târziu Onorabila Frances Shand Kydd). Părinții au divorțat când era mică, iar tatăl său a câștigat custodia ei și a fraților săi. În copilărie visa să se facă balerină, dar cu trecerea anilor a devenit prea înaltă pentru a-și realiza visul. Dansul a rămas totuși una din pasiunile ei, făcându-se remarcată deseori prin prisma calităților sale de dansatoare. Și-a început educația la Riddlesworth Hall apoi a fost trimisă la internatul de la West Heath School.

printesa diana

A devenit Lady Diana Spencer după ce tatăl său a moștenit titlul de Earl(termen de origine daneză care desemnează un conte) în 1975. Deși era cunoscută drept timidă în timp ce creștea, a arătat un deosebit interes pentru dans și apoi muzică. Diana se simțea apropiată de copii. După ce a terminat școala de fete Alpin Videmanette din Elveția s-a mutat la Londra unde a devenit educatoare la grădinița Young England School. Diana nu era străină de coroana britanică, interacționând des cu prințul Edward și prințul Andrew în timp ce familia ei închiria Park House, o propietate deținută de regina Elisabeta a II-a. În 1977 s-a revăzut cu fratele lor mai mare, prințul Charles, care era cu 13 ani în vârstă ca ea. Ca moștenitor al coroanei britanice, prințul Charles era mereu în centrul atenției presei și relația deja mai mult decât amicală cu Diana a începută să apară în ziare. Presa și publicul erau interesați de acest oarecum ciudat cuplu care era destul de rezervat: el era pasionat de grădinărit, o ocupație neobișnuită pentru un prinț, iar ea o timidă interesată de modă și cultura populară. Când cei doi s-au căsătorit, pe 19 iulie 1981, ceremonia a fost transmisă în întreaga lume, milioane de oameni inundând străzile din jurul catedralei unde avea loc evenimentul, considerat căsătoria secolului.
.
printesa diana casatorie

Pe 21 iunie 1982 s-a născut primul copil: prințul William Arthur Philip Louis, cunoscut sub numele de prințul William, iar pe 15 septembrie 1984 a venit pe lume și prințul Henry Charles Albert David, cunoscut sub numele de prințul Harry. Inițial era copleșită de îndatoririle de prințesă și de faptul că presa îi urmărea pas cu pas viața, dar ulterior a început să își dezvolte și să își urmeze propiile interese. Prințesa Diana s-a implicat în opere caritabile și a lucrat ca voluntar pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost, oameni afectați de HIV și SIDA sau copii nevoiași. Nunta de poveste a prințesei Diana și a prințului Charles nu a însemnat fericire până la adânci bătrâneți. Cei doi s-au înstrăinat destul de repede după nașterea băieților, apărând și zvonuri de infidelitate de ambele părți. Diana a început să sufere de depresie și bulimie. Separarea a fost anunțată în decembrie 1992 de primul ministru John Major, care a citit o declarație a familiei regale în Camera Comunelor. Divorțul s-a finalizat în 1996.

printesa diana

Chiar și după divorț, Diana era foarte populară. S-a dedicat creșterii fiilor săi și acțiunilor umanitare precum lupta împotriva minelor terestre, folosidu-și celebritatea pentru a atrage atenția asupra acestei probleme. Această celebritate i-a adus însă și sfârșitul. În 1997 relația ei cu producătorul de film Dodi Al-Fayed, un egiptean, a ajuns pe prima pagină a ziarelor, creând o adevărată nebunie. În timp ce vizita Parisul, cuplul a fost implicat într-un accident de mașină. Încercându-se pierderea urmei în fața unei mașini de paparazzi, în noaptea de 30 august 1997, autovehiculul prințesei s-a răsturnat într-un tunel. Prințesa Diana a supraviețuit imapactului inițial, dar a murit la spital. Dodi Al-Fayed și șoferul au murit, iar garda de corp a fost grav rănită. Autoritățile franceze care au investigat accidentul au descoperit că șoferul era sub influența băuturilor alcoolice, dar și faptul că paparazzi erau pe urmele lor a jucat un rol important.

printesa diana moarte

Știrea despre moartea ei subită a șocat lumea. Sute de mii de oameni au venit la funeraliile ”Prințesei Inimilor”. Înmormântarea, ținută la Westminister Abbey, a fost transmisă în întreaga lume. Trupul i-a fost înhumat la propietatea Althorp, deținută familiei ei. În 2007, la a zecea comemorare a morții sale, prinții Wiliam și Harry au organizat un concert special pentru mama lor care ar fi avut 46 de ani dacă ar fi trăit. Banii obținuți în urma concertului au fost donați pentru organizații susținute de prințesa Diana și fiii săi. Prințul William și soția sa Kate Middelton au onorat memoria Dianei când și-au botezat fiica născută pe 2 mai 2015 cu numele de Charlotte Elizabeth Diana. Misiunea ei umanitară a Prințesei Inimilor este continuată și azi prin intemediul fundației ”Diana, prințesă de Wales”. Înființată după decesul ei, fundația oferă granturi către numeroase organizații și susține inițiative care se ocupă de bolnavii din Africa, refugiați și minele terestre.

printesa diana