Discursul care anunța că debarcarea din Normandia a fost un eșec


Debarcarea in Normandia

La 6 iunie 1944 Aliații au declanșat Operațiunea Overlord, adică Bătălia pentru Normandia, cea mai mare acțiune de debarcare din istorie. Ea implica traversarea Canalului Mânecii și atacarea de pe mare a trupelor germane care se fortificaseră pe coasta Normandiei. La operațiune luau parte 12000 de avioane de luptă, 7000 de nave maritime și peste trei milioane de militari americani, britanici, francezi, polonezi etc.

Dwight D. Eisenhower
Dwight D. Eisenhower

Generalul Dwight Eisenhower era conștient că debarcarea avea foarte puține șanse de izbândă, germanii fiind foarte bine pregătiți să respingă invazia, așa că a pregătit un discurs în caz de eșec al operațiunii. El urma să spună în acest discurs:

”Stimați compatrioți!
Debarcarea trupelor noastre în zona Cherbourg-Havre nu a reușit să formeze un cap de pod și din lipsa unui punct de sprijin satisfăcător am ordonat retragerea trupelor noastre. Decizia mea de a ataca în acest moment și în acest loc s-a bazat pe cele mai sigure informații de care noi am dispus. Trupele Terestre, Aviația și Marina au făcut tot ce se putea face pentru succesul acestei misiuni care din păcate a eșuat. Devotamentul și curajul militarilor noștri au fost conform așteptărilor și nu le putem reproșa nimic. Dacă există vreun vinovat pentru eșecul acestei operațiuni atunci singurul vinovat sunt eu și îmi asum răspunderea pentru aceasta”

debarcarea din normandia

Acest discurs nu a avut loc niciodată. Aliații au reușit să debarce cu succes în Normandia și să declanșeze ofensiva finală contra Germaniei naziste

debarcarea din normandia

Leave a Reply