Ecaterina Teodoroiu- “Înainte băieți, sunteți cu mine!”


ecaterina teodoroiu

Cătălina, Lili cum îi spuneau părinţii, era cel de-al treilea copil al familiei Toderoiu. Era născută în 14 ianuarie 1894 și dovedea inteligenţă şi ambiţie. Părinţii ei erau oameni nevoiaşi, cu mulţi copii. Eroina a dormit mult timp în copaia în care erau spălaţi copiii. Nu avea loc în pat. ”Dada” Cătălina a învăţat foarte mult că să scape de sărăcie.

ecaterina teodoroiu

Primele două clase primare le-a făcut în Vădeni, localitatea ei natală, care face parte acum din Târgu-Jiu. Următorii doi ani a urmat şcoală în “oraş”, la Târgu-Jiu. Învăţătorul ei a vrut să pună în scenă “Peneş Curcanul” şi a întrebat în clasă cine vrea să joace rolul principal. Ecaterina Teodoroiu(numele său de familie este menționat în diferite surse oficiale cu diverse ortografieri) a spus că ea. Dascălul i-a explicat însă că rolul trebuie jucat de un băiat. Îi plăcea foarte mult să citească cărţi istorice și de aceea avea o afinitate pentru personajele de glorie ale României. Cătălina Toderiu a plecat apoi la Bucureşti, unde s-a înscris la Şcoala de Fete. Vroia să devină învăţătoare. Se pare că, la Bucureşti, Cătălina l-a întâlnit pe Gheorghe Mănoiu, iubitul ei. În acea perioadă, Ecaterina s-a înrolat că cercetaş. După ce a început Războiul de Reîntregire a participat ca sora medicală. Alături de alte femei, Cătălina îngrijea răniţii.

ecaterina-teodoroiu

Înrolarea în Armata Română

Moartea fratelui ei Nicolae, cel cu care Ecaterina s-a înţeles cel mai bine dintre toţi copiii, a afectat-o foarte mult. Ea a fost cea care l-a îngropat pe Nicolae pe dealul Sambotinului. În octombrie 1916, Ecaterina Teodoroiu a decis să slujească ţara în locul fratelui ei. Să îl răzbune. Un alt motiv care a determinat-o pe eroină să se înroleze a fost faptul că Gheorghe Mănoiu era deja pe front. Părinţii ei nu au fost de acord cu faptul că ea a luat arma şi mantaua. Au lăcrimat mult. Dar decizia ei fusese deja luată. Atunci când venea acasă în permisii, bunica plângea şi îi spunea: “Dadă Cătălina, nu pleca. Ia-mă şi pe mine cu ţine”. Dar Ecaterina Teodoroiu era hotărâtă.

ecaterina teodoroiu

Rănită şi prizonieră

În război, Ecaterina a fost rănită la ambele picioare şi a fost tratată la spitalele Filiaşi, Craiova, Iaşi, dar şi-a revenit. A fost luată prizonieră, însă a reuşit să scape, împuscând vreo “doi-trei” soldaţi germani. Într-o seară, după o luptă în Gorj dada Cătălina a venit acasă. Ploua şi era destul de frig şi avea pe ea o pelerină roşie. Părinţii ei au întrebat-o de unde o are. “Am primit-o de la generalul Dragalina”, le-a răspuns aceasta. Era deja o legendă a armatei. Eroina a fost distinsă în primăvara anului 1917 cu “Virtutea militară de război, clasa a II-a” şi avansată la gradul de sublocotenent. Conducea un pluton de 25 de soldaţi. La început, ostașilor nu le-a prea convenit că sunt conduşi de o femeie, dar până la urmă au apreciat-o.

ecaterina-teodoroiu

Ultima luptă

Moartea nu a cruţat-o însă. Ecaterina Teodoroiu nu a reuşit să scape de gloanţele germane. În 22 august, pe câmpul de lupta de la Mărăşeşti, eroina a fost împuşcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: “Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”.

Eroina este citată în ordinul de zi nr 1 din 23 august 1917

ecaterina teodoroiu

ORDIN DE ZI NR. 1 DIN 23 AUGUST 1917

În timpul ciocnirii de ieri noapte pe Dealul Secului a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima-i generoasă de două gloanţe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu din Compania a 7-a. Pilda rară a unui entuziasm unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o cu drept cuvânt Eroina de la Jiu, şi-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deşartă ambiţie, numai din dragostea de a apăra pământul ţării acesteia cotropită de duşmani. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălţimea celor mai viteji apărători ai ţării sale şi i-a întrecut prin puterea cu care înfrângând slăbiciunea femeiască a ştiut să dovedească vigoarea bărbăţiei de trup şi de suflet şi calităţile întregi ale unui ostaş îndrăzneţ, neobosit şi plin de entuziasmul de a se face folositoare cu orice preţ. Aceea care a luptat ca un viteaz din alte vremuri la Târgu-Jiu, aceea care şi-a desfăşurat energia-i rară împotriva “morţii albe” care a secerat pe camarazii ei bolnavi de tifos exantematic, pornise din nou în luptă cu un avânt renăscut, cu nădejdea că va contribui şi ea la opera cea mare a revanşei la a cărei pregătire a luat parte foarte activă, conducând instrucţia. A căzut înainte de a ajunge la ţelul acestei revanşe. Şi-a dat viaţa cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obţine apoteoze de vorbe ci pentru că aşa cerea inima ei, pentru că aşa credea sufletul ei că se împlineşte datoria vieţii.

Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu
Casa memoriala Ecaterina Teodoroiu

Aceea care în vitejia-i comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-şi îndemna ostaşii cu vorbele: “Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”, are drept din clipa aceasta la cinstirea veşnică a unui nume neuitat de camarazi. Pentru dragostea-i de ţară, pentru simţu-i rar al datoriei, pentru energia şi avântul cu care şi-a împlinit ceea ce socotea misiunea ei, până la jertfa supremă, o citez la ordin de zi pe Regiment, dând-o ca pildă tuturor ostaşilor.”

Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată pe câmpul de luptă, apoi trupul ei a fost mutat în Mausoleul de la Mărăşeşti. În 1926 a fost adusă, într-un sicriu de oţel, în mausoleul construit pentru ea în centrul oraşului Târgu Jiu.

mausoleu ecaterina teodoroiu

Leave a Reply