Școala pe vremea bunicii. Fișă de evaluare din 1940


ScoalaRezina-sm-2-1

Situaţia personală şi didactică a elevei Felicia Drăghiciu (din comuna Şona, fostul judeţ Făgăraş) este extrem de atent analizată, iar profesorul care a întocmit fişa arată care sunt abilităţile, dar şi carenţele elevei.

Click pentru marire
Click pentru marire

Născută pe 14 octombrie 1925, ea provenea dintr-o familie a cărei stare socială dar și materială era “potrivită”. Era al doilea copil al familiei. Locuința sa era igienică, dar avea o singura cameră în care dormea cu ceilalți trei membrii ai familiei. De asemenea, se menţionează că fata are somn “liniştit” şi alimentaţie “bună”, iar mediu social este potrivit. Apoi, sunt menţionate înălţimea şi greutatea elevei, la data examinării (7 iunie 1940).
La capitolul “Preorientarea şi îndrumarea profesională”, se arată că eleva are talente “literare şi ştiiţifice” şi îi plac foarte mult lecturile “de orice fel”. Eleva a fost consultată şi a spus că i-ar plăcea foarte mult să devină învăţătoare, în timp ce părinţii îşi doreau ca ea să fie o “bună gospodină acasă în sat”. Educatorul menţionează că fetei i s-ar potrivi atât o profesie teoretică, cât şi una practică, incluzând aici meseriile de comerciant, artist, cultivator.

fisa2

Într-un grafic din a doua pagină a fişei apar detalii despre intelectul, temperamentul, personalitatea şi caracterul elevei. Astfel aflăm că avea niveluri ridicate de inteligență, imaginație, memorie. Era de asemenea sensibilă, voioasă, avea putere de muncă. Era apreciată între colegi. Fișa menționează că era sociabilă, bună la suflet, onestă, o buna colegă. Excela la spiritul de conducător. Abia apoi, la finalul fişei, apar notele elevei la diferite discipline. La datoriile omului și cetățeanului (cultură civică), scrierea frumoasă, “desemn”, deprinderi de sport și gimnastică, limba română, istorie, deprinderi agricole, avea 9. La științe exacte (matematică, fizică-chimie, geografie și științe ale naturii) avea media 8,5. La purtare și lucru de mână avea 10. Fercventarea era aperciată cu media 9,66.Toate materiile de la clasă erau cuprinse în patru mari categorii: educația minții, educația sănătății, cea moral religioasă și în final cea artistică. Media generală era de 9,15. La examenul de absolvire a avut media 9,33 și premiul întâi.

sursa

http://ro.stiri.yahoo.com/cum-se-f%C4%83cea-%C5%9Fcoal%C4%83-%C3%AEn-rom%C3%A2nia–%C3%AEn-1940–formidabila-evaluare-a-unui-elev–de-c%C4%83tre-profesori-105558908.html

Leave a Reply