Timișoara- primul oraș liber de comunism


?????????????????????????????????????

Pe 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generală în toate fabricile timișorene. Zeci de mii de oameni se îndreptau spre centrul Timișoarei în dimineața acelei zile, iar în fața acestei situații, forțele armate s-au retras în cazarme.
Protestatarii au ocupat Piața Operei (astăzi „Piata Victoriei”) și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frică, Ceaușescu pică!”.

În foaierul Teatrului Național din Timișoara o serie de cetățeni curajoși vor crea Frontul Democratic Român, cu un Program politic în care se regăseau cererile celor aflați în Piață.

Majoritatea arestaților au fost eliberați. Orașul Lugoj, din apropierea Timișoarei, s-a ridicat împotriva regimului comunist, căzând și aici eroi ai Revoluției. În timp ce Timișoara fierbea, la București, Emil Bobu și Constantin Dăscălescu au fost desemnați de Elena Ceaușescu să se întâlnească cu o delegație a protestatarilor. Ei au refuzat să îndeplinească revendicările oamenilor și situația a rămas în mare parte neschimbată. Trenuri încărcate cu muncitori de la fabrici din Oltenia au sosit la Timișoara. Regimul a încercat să-i folosească la înăbușirea protestului, dar până la urmă aceștia s-au alăturat timișorenilor. Un muncitor explică: „Ieri, directorul fabricii noastre și un oficial al Partidului ne-au strâns în curte, ne-au dat bâte din lemn și ne-au spus că huliganii și ungurii devastează Timișoara și că este de datoria noastră se mergem acolo și să ajutăm la înăbușirea demonstrațiilor. Dar acum mi-am dat seama că nu este adevărat.”Treptat situația iese de sub controlul autorităților.

Nicolae Ceauşescu a rostit un discurs la postul naţional de televiziune, numindu-i pe manifestanții de la Timișoara hulgani. A declarat stare de necesitate în Timiş şi a ordonat noi măsuri represive. În zadar pentru dictator. Mai mulți militari încep să fraternizeze cu demonstranții. La ora 12.00, sirenele vor răsuna în tot orașul, pentru a marca momentul declarării Timișoarei drept primul oraș liber de comunism din România de către reprezentatii Frontului Democrat Roman.

One thought on “Timișoara- primul oraș liber de comunism”

Leave a Reply