Cum a cucerit Ștefan cel Mare cetatea Chilia


Kilianova

La mijlocul secolului XIV, la Chilia, cetate bizantină, este atestată o intensă activitate comercială. De aici, genovezii cei care administrau cu adevărat așezarea, exportau spre Constantinopol mari cantități de grâu, miere, ceară, vin, sare, pește și alte produse. La sfârșitul secolului XIV, Mircea cel Bătrân extinde teritoriul Țării Românești până la Marea Neagră, Chilia intrând, astfel, în componența statului muntean. Domnul Moldovei, Alexandru cel Bun(1400-1432) pune stăpânire pe cetate, profitând de situația grea în care se află domnul Țării Românești, Dan al II-lea. În 1448, Petru al II-lea al Moldovei cedează administrarea cetății lui Iancu de Hunedoara, care îl ajutase în lupta împotriva lui Roman al II-lea pentru recâștigarea domniei. La Chilia a fost instituită o administraţie mixtă munteano-ardeleană. În 1453 cade Constantinopolul, iar Mahomed al II-lea intenționează să transforme Marea Neagră în lac turcesc.: “Atâta vreme cât Chilia şi Cetatea Albă le ţin în stăpânire vlahii, iar ungurii Belgradul sârbesc, noi nu vom putea avea nici o biruinţă”, spune sultanul.

Mahomed al II-lea
Mahomed al II-lea

În vara lui 1462, Ștefan cel Mare asediază fără izbândă cetatea Chilia. În cadrul atacului, Ștefan este rănit la gleznă, rană ce îl va afecta tot restul vieții. Este celebru episodul în care tunurile de crireș ale lui Ștefan au explodat ucigandu-i pe cei care le manevrau. Potrivit tradiției, Ștefan cel Mare a pierdut doar două bătălii asediul Chiliei din 1462 și lupta de la Războieni în 1476. După o încercare eşuată de cucerire a Chiliei, domnul Moldovei Ştefan cel Mare, cu acordul Poloniei, căreia i-a promis ajutor militar în conflictul cu cavalerii teutoni, a organizat un nou atac. Mizând pe faptul că regele maghiar nu putea interveni, deoarece era ocupat în Bosnia cu otomanii, Ştefan ajunge sub zidurile cetăţii, la 23 ianuarie 1465.

stefan-cel-mare

„Vă leatul 6973 [1465] meseța ghenarie 23, adunându Ștefan vodă multă oaste de țară, vrându să rascumpere cetățile carile le luase păgânii de la alți domni, pogorât-au cu toată puterea sa spre cetatea Chiliei. Și sosindu la cetate miercuri spre joi, la miază-noapte, au încunjurat cetatea. Însa joi nu s-au apucat de harțu, iară vineri dins-de-dimineață au început a bate cetatea și așa toată ziua s-au hărțuit până în seară. Iară sâmbătă se inchinară cei din cetate și intră Ștefan vodă în cetatea Chiliei. Și acolo petrecând trei zile veselindu-să, laudându pre Dumnezeu, îmblânzea oamenii în cetate. Decea și la Cetatea Albă au tras și multă năvală făcându, dobândi și Cetatea Albă. Și așa amandoao cetățile cu multă moarte și peire de ai săi le dobândi, carile întărindu-le cu bucate și cu slujitori, au lăsat pre Isaia (cumnatul său) și pre Buhtea pârcălabi, ca să le grijască, iară el s-au întorsu la scaunul său la Suceava. Iară în al zecilea an a domnii sale, în anii 6974 [1466], iulie 10, au început a zidi mănăstirea Putna, spre slava lui Dumnezeu și a Preacuratii Maicii Fecioarii Mariei.” —Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei. De menționat că o parte din locuitori nu erau încântați de administrarea mixtă și astfel au lăsat o poartă deschisă, facilitându-i victoria.

Grigore Ureche
Grigore Ureche

Stăpânirea cetății a dus la subminarea poziţiilor Ungariei la Dunărea de Jos, precum şi la pierderea unor importante surse de venit pentru toate părțile implicate: Țara Românească, tătarii din Crimeea, genovezii din Caffa şi Imperiul Otoman. Astfel turcii vedeau în Moldova un rival al său în privinţa dominaţiei asupra bazinului pontic.Regele maghiar a hotărât să în pedepsească, dar este înfrânt la Baia. În scopul îmbunătățirii sistemului de apărare, în vara lui 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește cetatea Chilia pe malul stâng al Dunării (cetatea Chilia Nouă). La lucrări participă 800 de zidari și 17.000 de ajutoare. În 1484 are loc campania sultanului Baiazid al II-lea în Moldova. Pe 6 iulie 1484 începe asediul cetății Chilia, apărată de moldovenii conduși de pârcălabii Ivanco și Maxim. După opt zile cetatea este pierdută. Va intra sub stăpănire rusă în 1812, revine în 1865-1878 românilor pentru ca până în 1918 să fie iar a rușilor. Actualmente aparține Ucrainei.

Dacă v-a plăcut și vreți să ajutați la ținerea în viață site-ului click aici

Ruine ale cetății
Ruine ale cetății

Leave a Reply