Henri Berthelot- francezul care a grăbit Marea Unire


Henri-Mathias-Berthelot

Şeful Misiunii Militare Franceze din România din timpul primul război mondial, Henri Berthelot, a fost foarte iubit de camarazii săi români, iar pentru meritele sale deosebite o comună ardeleană poartă numele său.

general berthelot

Viitorul generalul Henri Mathias Berthelot s-a născut pe 7 decembrie 1861. A fost unul dintre cei mai capabili absolvenţi ai prestigioasei şcoli militare Saint-Cyr. Și-a început cariera militară în Algeria. După ce a căpătat experienţă în comandarea unor importante unităţi militare, Henri Mathias Berthelot a fost rechemat, iar din anul 1907, a fost desemnat să lucreze la Marele Stat Major. Aici, el a început să lucreze cu marele erou al Primului Război Mondial, Joffre. La izbucnirea marii conflagraţii mondiale, Henri Mathias Berthelot a devenit şeful statului major al lui Joffre.

Joseph Joffre
Joseph Joffre

El s-a numărat printre cei mai buni comandanţi militari din timpul primei bătălii de pe Marna. Generalul francez a primit apoi comanda rezervelor de la Soissons, apoi a devenit şef de divizie şi a fost promovat comandant de corp de armată. Henri Mathias Berthelot s-a făcut remarcat drept unul dintre cei mai buni comandanţi militari francezi. Drept urmare, în anul 1916, Henri Berthelot a fost numit la comanda Misiunii Militare Franceze, trimisă în România, pentru a ajuta la refacerea armatei regale române, slăbită şi dezorganizată ca urmare a înfrângerilor din ultima parte a anului 1916. Timp de şase luni, în perioada ianuarie-iunie 1917, Henri Berthelot a reuşit să ridice moralul soldaţilor români şi să transforme armata regală dintr-o structură dezorganizată într-o forţă militară redutabilă, capabilă să oprească armatele germană, austro-ungară şi bulgară, conduse de unul dintre cei mai pricepuţi războinici germani, feldmareşalul von Mackensen.

berthelot

Armata română a fost dotată cu echipament modern, furnizat de aliaţii săi, s-au instalat legături telefonice între comandamente şi front, s-au înregimentat noi recruți etc. Berthelot fost apreciat de români, care l-au poreclit cu simpatie “Burtălău” pentru că nu puteau să-i pronunțe numele. Generalul Berthelot a fost obligat să părăsească Iaşiul în martie 1918 în urma incheierii păcii cu Puterile Centrale la Buftea. În seara dinaintea plecării, regina i-a oferit o serată de adio la care a cântat George Enescu. A doua zi l-a condus la gară, iar regina era în lacrimi. România era înfrântă și cel mai prețios aliat al ei pleca. În octombrie, de la Salonic, Berthelot l-a anuntat pe regele Ferdinand că forțele Antantei reiau ofensiva în Balcani. Armata a fost mobilizată. La 1 decembrie 1918 în Bucureşti intrau triumfal regele Fedinand și regina Maria, primiți cu entuziasm. Îi insoțea generalul Berthelot, cel care făcuse atât de mult ca acea mareață zi să se întâmple. Generalul a rămas un apărător al cauzei românești cum s-a vazut și în timpul tratativelor de la Versailles din 1919.

intrarea-in-bucuresti-dec-1918 maria-ferdinand-cu-gen-berthelot

Guvernul l-a declarat drept cetăţean de onoare al României. Generalul francez a fost primit la Alba Iulia, ca un adevărat erou. Henri Berthelot a continuat să se bată pentru interesele românilor şi după ce a plecat înapoi la Paris. În data de 11 noiembrie 1919, când trupele române defilau la Paris, el i s-a adresat generalului Ferdinand Foch, care privea ostaşii români: „Foch, salutaţi-i! Fac parte din familie!”. Pentru imensele sale merite, generalul francez a fost decorat de Regele Ferdinand I şi de Parlamentul României. El a fost întocmai ca şi ceilalţi soldaţi de pe frontul de Est, Henri Berthelot a fost împroprietărit ca urmare a reformei agrare(Fărcădin, Hunedoara), primind şi o locuinţă. În anul 1926, Henri Berthelot a devenit membru al Academiei Române. O stradă în Bucureşti a primit numele Berthelot. Sub regimul comunist strada a fost rebotezată in str. Nuferilor. După 1989 s-a revenit la vechea denumire. Marele prieten al României a murit în anul 1931. Ca un ultim semn de dragoste, el şi-a lăsat întreaga sa avere Academiei Române.

Henri-Berthelot

Peste ani și ani, ne rămân cuvintele pe care le-a rostit în ziua Marii Iniri, 1 decembrie 1918: „Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații”

Henri Berthelot

Leave a Reply